WFeatures

W Feature: Filmmaker Aldine Reinink

Happy Monday! We  mogen je weer verblijden met een prachtige feature van een bijzondere vrouw. Deze keer staat getalenteerd filmmaker Aldine Reinink in de spotlights. Lees hoe zij haar lang gekoesterde droom 3 jaar geleden werkelijkheid heeft gemaakt en laat je inspireren door haar drive en passie. Enjoy!

filming

 

In mijn dromen was ik altijd al documentairemaker. Maar om allerlei goede en slechte redenen durfde ik die droom nooit om te zetten naar werkelijkheid. En dus werkte ik vele jaren in PR, marketing en reclame. Totdat ik drie jaar geleden op een nieuw punt in mijn leven kwam, diep ademhaalde, geen excuses meer wist te verzinnen en tegen mezelf zei: ’t is nu of nooit meer! Ik kocht een camera, audiospullen, een programma om het materiaal te monteren en toen moest het gebeuren.  

Wekenlang zat ik naar tutorials te kijken, want ik had geen flauw benul van films maken… Ik heb YouTube helemaal ontdekt, wat een schatkist aan kennis, advies en praktische tips! Gelukkig kende ik ook een aantal mensen uit het vak die me een flinke zet hebben gegeven. En ik kwam op verschillende gespecialiseerde websites terecht waar je enorm veel kunt leren van professionals die over elk denkbaar onderwerp hun ervaringen delen. Ik merkte hoe genereus mensen zijn als je een passie deelt, heel bijzonder! 

Op deze manier heb ik mijn eigen filmschool doorlopen en natuurlijk is dat een proces dat nooit stopt. Films en documentaires stonden altijd al dagelijks op mijn programma, maar nu kijk ik nóg intensiever en op een andere manier. Je leert zoveel door naar het werk van anderen te kijken, er in detail over te lezen en te horen wat hun ideeën zijn. Film maken is vaak vrij eenzaam werk en ik ben meer een team-mens. Het is dus broodnodig dat ik af en toe collega’s of andere mensen opzoek met wie ik uitgebreid van gedachten kan wisselen. Dat inspireert enorm! 

Zoals iedereen – en misschien geldt dat voor degenen met een creatief beroep nog iets sterker –  loop ik ook wel eens flink vast. Twijfelen over je eigen kunnen, je afvragen of het anders en beter kan, luisteren naar vele uiteenlopende meningen, het levert dagelijks (interne) strijd op. Ook al ben ik mijn droom nu aan het realiseren, het is niet altijd een feestje. Ik moet mezelf regelmatig streng toespreken en een schop in de goede richting geven. En uiteindelijk weet ik zelf heel goed wat die richting is. Daarop vertrouwen is waarschijnlijk het belangrijkste wat ik aan het leren ben.  

In mijn werk zit veel van mezelf, dat voelt heel kwetsbaar. Moeilijk, maar ook mooi. Toen mijn eerste lange documentaire – met de veelbetekenende titel Reset – in première ging op het Nederlands Film Festival, ben ik nog nooit in mijn leven zo trots geweest. Had ik deze stap eerder moeten zetten? Vast wel, maar dat is geen interessante vraag. Ik durf me na drie jaar voorzichtig filmmaker te noemen, ik ben gelukkig met wat ik nu doe en daar gaat het om! 

 Zin om wat te kijken?  

De documentaire Reset is uitgezonden bij AVROTROS Close Up, ook online te bekijken: http://ow.ly/qt4130bVgfS
filmposter Reset small.jpg
 Mijn bedrijfje heet Looks Like A Plan: www.lookslikeaplan.com  
 Meer werk is te zien via mijn Vimeo-kanaal: https://vimeo.com/aldinereinink 
 Uiteraard heb ik ook Facebook pagina: https://www.facebook.com/lookslikeaplan/ 
 

One Comment

  • Paul Schott

    Leuk om te lezen Aldine dat deze nieuwe uitdaging zo goed is aangeslagen. Veel succes en zal je producties volgen. Groetjes, Paul

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.