WBusiness,  WFeatures

W feature: Wendy Dubbeld zelfstandig management consultant

Wendy Dubbeld HR-14.jpg

Deze week zetten we Wendy Dubbeld van DubbelDwars Advies in de schijnwerpers. Na haar sporen in het bedrijfsleven te hebben verdiend startte Wendy 7 jaar geleden haar eigen bedrijf. Een inspirerende vrouw met een schat aan adviezen. Zeker lezen dus.

 Geef een introductie van jezelf (wie ben je, wat heb je gedaan, waar kom je vandaan, wat voor mens ben je, ben je een gevoels- of verstandsmens, etc.)

Wendy Dubbeld, breed geïnteresseerd, leergierig en nieuwsgierig. Dol op puzzelen, goed in analyseren en het liefst bezig. Niks doen is voor mij geen optie. Ik heb een eigen management adviesbureau, ben vrijwillig bestuurslid van het dorpshuis in het dorp waar ik woon, op projectbasis nog vrijwilliger voor o.a. stichting Sailwise, bezig met een PhD  die momenteel even on hold staat, ik sport 4x in de week en ik ben op dit moment bezig met het opzetten van een totaal andere onderneming samen met mijn zus.   

Wanneer heb je besloten om voor jezelf te beginnen en waarom?

Het moment is voor mij ontstaan toen ik manager was van een grote afdeling en ik de hele dag in meetings zat en projectvoorstellen voorbij zag komen waar ik zelf enthousiast van werd. Ik merkte dat ik liever met mijn “voeten in de klei” stond, dan erboven te staan. Om te ontdekken wat ik dan precies wilde gaan doen had ik een sabbatical gepland. Na eerst eens echt mijn rust genomen te hebben, kriebelde het weer om wat te gaan doen. Rond dat moment werd ik door een paar mensen benaderd eens mee te denken en adviezen te geven. En dan zie je meteen dat ik een echte doener ben; ik kon en wilde geen nee zeggen. Na een aantal van dat soort sessies kwam ik tot het inzicht dat dit dus mijn vak is. Mensen bellen mij als ze ergens op vastlopen, of advies willen en ik vind dat ontzettend leuk om te doen! Vervolgens heb ik mij bij de KvK ingeschreven, mijn website gebouwd en heb voor mezelf in kaart gebracht wat wil en kan ik bieden en hoe ik dat wilde gaan verkopen. Het spannendste moment volgde daarna toen ik aankondigde dat ik als zelfstandige in te huren was; zaten mensen wel te wachten op mijn adviezen, wilden ze er wel voor betalen, etc. Maar dat bleek helemaal geen issue, gelukkig. 

 Ben je ergens vastgelopen tijdens het ontwikkelen van je eigen onderneming ? Zo ja, hoe ben je weer verder gegaan?

Jazeker, regelmatig zelfs. Zo word ik soms gevraagd voor klussen waarvan ik mijzelf afvraag hoe ze bij mij terecht gekomen zijn. Ik weet veel maar ook echt niet alles. Ik heb mezelf soms echt afgevraagd of ik zo’n klus dan wel moet aannemen. Maar in de meeste gevallen besloot ik om het toch te doen. Het feit dat mensen mij vragen voor zo’n opdracht betekent dat ze vertrouwen in mij hebben en als zij dat hebben, dan moet ik er toch zelf ook in geloven. Daarnaast stel ik mijzelf de vraag; als ze ander inhuren, zou die het beter kunnen?  Als mijn antwoord nee is, dan ga ik ervoor. Uiteraard lees ik mij wel goed in voor zo’n opdracht zodat ik toch beslagen ten ijs kom. Het zit wel in mijn karakter om dingen goed te willen doen. Spijt krijg je meestal van de dingen die je niet doet, niet van de dingen die je wel doet.

 Wendy Dubbeld HR-49.jpg

Denk je dat ondernemen anders voor je is als vrouw zijnde in een overwegend mannen wereld?

Nee, in mijn geval niet. Ik ben mijn product dus mensen weten wie ze inhuren. Hoewel ik wel in een mannenwereld acteer merk ik daar in de praktijk als zelfstandige weinig van. Dit was wel anders toen ik nog in loondienst werkte. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik een afspraak had met iemand die al zijn e-mails al aan meneer Dubbeld schreef. Toen hij mij zag dacht hij dat ik de assistente van meneer Dubbeld was en bejegende mij ook zodanig. Ik heb hem even in die waan gelaten tot het moment van onderhandelen kwam. Toen heb ik hem verteld dat ik Mevrouw Dubbeld ben en heb een mooie deal kunnen uitonderhandelen. Het is niet mijn werkwijze om zo met mensen om te gaan maar als je mij zo behandelt, er van uit gaande dat ik de assistente ben, dan zet ik je op je plek. 

Daarnaast denk ik dat als ik een man was geweest ik mij bepaalde zaken minder persoonlijk had aangetrokken. Dat heb ik echt moeten leren. Kritiek betekent niet altijd kritiek op jou. Vrouwen zijn toch geneigd dingen op zichzelf te betrekken en hier van wakker te liggen, terwijl mannen over het algemeen handiger zijn in het naast zich neer te leggen en weer door te gaan.

Oh, en als laatste kleding 😉 Mannen zijn meestal met een pantalon en een overhemd wel klaar met een beetje mooi weer. Als vrouw is het altijd zoeken naar de balans tussen er leuk uitzien maar toch ook nog zakelijk. 

Heb je nog tips voor toekomstige onderneemsters?

Niet alleen voor onderneemsters maar ook zeker voor mensen in loondienst:

  • GA DOEN!

Of je nou een bedrijf wilt starten, promotie wilt maken, of een bepaalde klus heel graag wilt; begin eraan! Als je promotie wilt maken; ga eens praten met collega’s om te kijken hoe je in aanmerking komt voor die functie. Wil je een bedrijf starten, ga op onderzoek uit, maak een plan en begin! Desnoods naast je baan. Het is zo zonde om niet het maximale uit je potentie te halen. Het ergste dat er kan gebeuren is dat het mislukt. Een teleurstelling maar daar kom je overheen en leer je enorm van. Als het wel lukt geeft dat enorm veel voldoening en energie!

  • Zeg wat je wilt

Dit kom ik vaak tegen in mijn werk. Mensen lopen rond met dromen maar spreken ze niet uit. Als niemand weet dat jij een bepaalde functie ambieert, gaat ook niemand je helpen. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je de functie niet krijgt. Als je dan om feedback vraag waarom niet, kun je dat als uitgangspunt nemen voor waar je naartoe kunt werken. 

Hetzelfde geldt voor het starten van een bedrijf. Ik heb gemerkt toen ik met DubbelDwars Advies startte, en nu ook weer met mijn nog op te richten onderneming, dat mensen graag een ander helpen. Zodra ik zeg wat ik van plan ben, beginnen mensen eigenlijk al te vertellen hoe ze mij kunnen helpen. Enorm fijn en weer een bevestiging dat ik op de goede weg zit.

  • Laat je helpen

Je hoeft niet alles alleen te doen. Sterker nog, je bent niet overal het beste in. Als je uitspreekt wat je wilt gaan doen, zul je zien dat er mensen op je pad komen die je graag willen helpen. Het is zoveel leuker om het samen te doen. Vooral de mensen in je omgeving staan graag voor je klaar. Je moet alleen wel uitspreken dat je hulp nodig hebt.

  • Vraag je waarde

Een lastige. Weet je niet goed in te schatten wat je voor een bepaalde dienst of product moet vragen, vraag dan om raad aan mensen van wie je denkt dat die het wel weten, of die je in contact kunnen brengen met mensen die je verder kunnen helpen. Kom je in een markt terecht waar je veel moet onderhandelen maar heb je weinig ervaring, of is het niet je sterkste kant, ga het dan leren! Heb je er echt moeite mee, besteedt het dan uit. Prijs hangt ook samen met een gevoel van waarde. Voor de een is iets een goede deal, terwijl het voor een ander per definitie van slechte kwaliteit moet zijn omdat het zo goedkoop is. Denk dus goed na over je positionering en de bijbehorende prijs.

  • Blijf jezelf ontwikkelen 

Vooral in deze tijd waarin veranderingen zich snel opvolgen is het zaak om je te blijven ontwikkelen. Niet alleen qua kennis maar persoonlijk is net zo belangrijk. Ga bewegen, lezen, vrijwilligerswerk doen, documentaires kijken, informatie halen op welke manier dan ook en blijf jezelf uitdagen om te groeien. Leer ook je beperkingen kennen en ontdek hoe je hierin jezelf kunt verbeteren. 

  • Leg jezelf geen beperking op

Leer in vrijheid naar jezelf te kijken. Er is zoveel meer mogelijk dan wat je van te voren denkt. Je bent niet getrouwd met je werk. Doe dingen die je leuk vindt en wees niet bang om van gedachten te veranderen. Je carrière is dynamisch. Je kunt zoveel meer als je de kaders loslaat en jezelf toestaat om totaal andere dromen na te jagen. Kijk naar je competenties en wat je leuk vindt. Daar komt altijd iets moois uit. 

  • Waar kunnen eventuele klanten jouw bedrijf vinden?

http://dubbeldwarsadvies.nl/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.