WFeatures

W feature: Astrid Engel

Het is weer maandag! Deze week is Astrid onze feature. Lees hoe deze coach haar talenten gebruikt om anderen te helpen ontdekken wie ze werkelijk zijn en wat ze precies willen in het leven. Veel leesplezier!
Geef een introductie van jezelf (wie ben je, wat heb je gedaan, waar kom je vandaan, wat voor mens ben je, ben je een gevoels- of verstandsmens, etc.)
Ik ben Astrid Engel, eigenlijk een intuïtie/gevoelsmens, maar mijn hoofd vindt wel overal wat van. Dat zit elkaar weleens in de weg. Ik kom uit Amsterdam, maar woon en werk inmiddels in een dorpje aan de rand van het bos vlakbij Eindhoven. Zo dichtbij de natuur bevalt me heel goed. Ongeveer 20 jaar geleden ben ik begonnen in de hulpverlening als maatschappelijk werker en inmiddels werk ik in mijn eigen praktijk voor coaching en therapie. De vragen waar ik zelf het meest mee heb geworsteld zijn ook de vragen waarmee ik anderen help, zo gaat dat vaak. Het komt eigenlijk neer op ‘wie ben ik nou echt en wat wil ik dan in mijn leven?’ Het lijkt heel simpel, maar heel vaak zijn we bezig met wie we denken te moeten zijn, hebben we geen idee of doen we gewoon maar wat zonder echt een keuze te maken. En dat kan allerlei vormen van stress opleveren waar we last van krijgen. En het mooie is: dat hoeft dus niet! 
Astrid Heeze places 2
Wanneer heb je besloten om voor jezelf te beginnen en waarom?
Ik ben in 2006 voor mezelf begonnen. Ik had het gevoel dat ik als maatschappelijk werker niet voldoende mijn ei kwijt kon. Het vak ontwikkelde zich in een richting waar ik niet heen wilde en ik was me een andere kant op aan het ontwikkelen. Ik besloot toen uit de hulpverlening te gaan, een parttimebaan te zoeken en daarnaast voor mezelf te beginnen. Zo hoefde ik niet ineens mijn zekerheid op te geven en kon ik ervaren hoe ik het vond om als zelfstandige te werken. Dat beviel goed en in 2009 heb ik toen de overstap gemaakt naar fulltime voor mezelf. 
Hoe heb je de weg naar een eigen onderneming vormgegeven? Bv doormiddel van trainingen workshops, literatuur, therapie, netwerken etc.
Wat voor mij het beste heeft gewerkt is het schrijven van een businessplan. Wat wil ik nou precies doen en waarom, waarmee onderscheid ik mij van anderen, wie is dan mijn doelgroep, waar bereik ik die en hoe ziet het financiële plaatje eruit. Er zijn genoeg formats te vinden op internet voor het maken van zo’n plan. En verder ben ik veel gaan rondkijken op internet en praten met andere ondernemers. Hoe doen zij het, wat werkt wel en wat werkt niet, wat past dan bij mij? En vervolgens uitproberen, vallen en weer opstaan. 
Ben je ergens vastgelopen tijdens het ontwikkelen van je eigen onderneming? Zo ja, hoe ben je weer verder gegaan?
Wat ik het meest moeilijk vond (en soms nog vind) is het werven van klanten. Dat voelde voor mij zo commercieel en dat paste niet goed bij wat ik doe vond ik. Alsof ik dan zou profiteren van andermans ellende. Maar door die overtuiging eens goed onder de loep te nemen (met hulp van doortastende collega’s en lieve vriendinnen) kwam ik erachter dat dat helemaal niet is hoe het zit. Mijn wens is anderen verder te helpen in hun leven, ik heb de kennis en ervaring om dat te doen en ik ben er goed in. Dus mensen die dat willen, kunnen daar baat bij hebben en zijn dan ook bereid om daarin te investeren. Zij investeren niet in mij, maar in zichzelf. En ik verdien daarmee mijn brood. Een andere manier van kijken dus. Dat heeft mij veel meer geholpen dan welke marketingstrategie dan ook. 
Geef een beknopte omschrijving van jouw business en wat jouw bedrijf onderscheidend maakt.
Ik help mensen weer in contact te komen met wie ze echt zijn, met hun innerlijke kracht en met hoe zij hun leven willen leven. In verbinding met zichzelf én met hun omgeving. Hoe ik dat doe maakt het verschil. Dat ware zelf, die kracht, die passie, die is er namelijk gewoon al. Bij iedereen. Die hoeft niet ontwikkeld of gevonden te worden. Er is alleen in de loop van ons leven van alles overheen gekomen, waardoor we er niet altijd zo makkelijk bij kunnen. Negatieve gedachtes, gevoelens, patronen. En die zijn geprogrammeerd in ons emotionele brein. Dat opereert buiten ons rationele brein om, dus daarom heeft positief denken en inzicht krijgen op de lange termijn maar weinig effect. De methode waar ik mee werk, Past Reality Integration (PRI), leert je hoe je het emotionele brein stap voor stap kunt updaten. Dus goodbye negatieve gedachtes, gevoelens en patronen en hello ware zelf, innerlijke kracht en passie! 
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik lees graag. De boeken van Ingeborg Bosch, grondlegster van PRI, zijn voor mij een belangrijke inspiratiebron. En ook andere boeken over bijvoorbeeld ons brein of hoe lichaam en geest verbonden zijn met elkaar vind ik heel interessant. En in contact zijn met mensen. Horen wat hen beweegt, hoe zij vorm geven aan hun leven, waar zij tegenaan lopen, hoe ze daarmee omgaan. Dus mijn vriend, vriendinnen, mijn cliënten, mijn familie, mijn collega’s zijn allemaal grote inspiratiebronnen. Kijken naar mijn katten en hoe ongelooflijk relaxed zij kunnen zijn is ook echt heel inspirerend vind ik. Oh ja denk ik dan, zo kan het ook 😊. 
Heb je nog tips voor toekomstige onderneemsters?
Mijn belangrijkste tip is geloof in jezelf en wat je doet. En als je dat niet hebt of dat moeilijk vindt, zoek daar dan hulp bij. Alle praktische zaken rondom ondernemen zijn te leren, maar voor een groot deel komt je succes en je plezier (ook niet onbelangrijk) voort uit of jij echt geloof hebt in wat je doet. En zie het als een leerervaring en niet als iets dat goed of fout kan gaan. Dat maakt zo’n groot verschil! 
Waar kunnen eventuele klanten jouw bedrijf vinden?
Website: www.astridengel.nl
Facebook: www.facebook.com/Astrid-Engel-Persoonlijke-Ontwikkeling-136607043056175

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.