WBlogs

W need to take responsibility

Kijk jij wel eens in de spiegel om te zien waar je nu staat en hoe je daar bent gekomen? Waar kijk je naar als iets niet lukt? Kijk je dan naar je omgeving, de omstandigheden of naar jezelf? Spreek je jezelf wel eens aan op je eigen rol in je leven?

Excuses

Soms is het gewoon makkelijker om te vluchten voor je verantwoordelijkheden en excuses te bedenken. “Nee, ik kan echt niet naar de sportschool, ik moet echt eerst het huis opruimen. Nee, ik kan echt niet mijn baan opzeggen, ik ben te afhankelijk van mijn inkomen.” Herken je dit? Allemaal excuses. Allemaal beperkingen die jij jezelf oplegt.

Jij bent de regisseur

We zouden het bijna vergeten; maar wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons leven. Dingen overkomen ons allemaal maar wij bepalen hoe we ermee omgaan. We hebben altijd een keuze. Kies je de rol van slachtoffer of vechter? Welke rol zou je willen aannemen? Zit je in je comfortzone, in de slachtofferrol? Zou je liever een vechter willen zijn?

Wees eerlijk

Wil je gedragspatronen doorbreken? Dan zul je eerlijk tegen jezelf moeten zijn. Kijk naar de situatie en probeer jouw rol hierin subjectief te benaderen. Oordeel niet over jezelf maar bedenk bijvoorbeeld wat je een vriendin zou adviseren in dezelfde situatie.

Plan B

Er bestaan natuurlijk situaties waar je niet meteen een oplossing voor hebt. Dan is het tijd voor plan B. Kijk dan wat je wel kunt doen, kleine stapjes. Begin ergens klein. Maak plannen om je situatie te veranderen. Vandaag geen tijd om naar de sportschool te gaan? Pak je agenda erbij en plan je volgende bezoek! Afhankelijk van je inkomen? Begin met wat geld apart te zetten zodat je je situatie kunt veranderen. Onthoud; jij bent de enige die jouw leven kan regisseren.

Zoek hulp

Overzie je het allemaal niet of kom je er niet uit? Zoek professionele hulp. Schaam je niet en wacht niet langer. Er is niets mis met hulp zoeken. Een goed gesprek met een vriendin is fijn maar voor sommige dingen heb je een professional nodig. Zoek er een paar op en kijk welke het beste bij jou past. Vertrouw op je gevoel. You got this <3
enrico-carcasci-258917
 
 
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.