WFeatures

WFeature: Evelien Jonkers, De Mogelijkhedencoach

DSC_6916_kleinerformaat (2)

Happy Monday! Het is weer feature dag bij Wgotthis, dat betekent dat we jullie weer mogen voorzien van onze wekelijkse dosis positieve energie! Deze keer mogen we het inspirerende verhaal delen van  Evelien Jonkers. Lees hoe deze sterke vrouw haar medische tegenslagen heeft omgezet in positiviteit om anderen de begeleiden bij het vinden van mogelijkheden. Enjoy!

  • Geef een introductie van jezelf (wie ben je, wat heb je gedaan, waar kom je vandaan, wat voor mens ben je, ben je een gevoels- of verstandsmens, etc.)

Mijn naam is Evelien Jonkers, 35 jaar, één van een tweeling en ik heb een aantal medische tegenslagen gehad waaronder borstkanker. Hier heb ik een boek over geschreven met de titel: “Met één borst in een Ferrari” waarmee ik anderen wil inspireren én waarmee ik geld op wil halen voor Pink Ribbon (per verkocht boek wordt € 1,- gedoneerd). Mijn verhaal biedt een frisse en inspirerende blik op hoe ik ben omgegaan met het behandeltraject van borstkanker. Op donderdag 28 september geef ik mijn boekpresentatie bij boekhandel Paagman in Den Haag, waar iedereen welkom is. Daarna is mijn boek vanaf 1 oktober verkrijgbaar en kan het besteld worden via elke boekhandel in Nederland en via de bibliotheek. Je kunt het boek vanaf die datum ook online kopen via jouwboek.nl, bol.com en alle andere online boekhandels.

Ik vind het belangrijk om dingen te doen waar ik energie van krijg, dat is mijn drijfveer. Ik ben er achter gekomen dat ik naast mijn werk als Business Information Officer bij Vattenfall meer wilde en daarom ben ik afgelopen jaar officieel mijn eigen coaching praktijk begonnen. Dit doe ik voor een paar uur in de week naast mijn werk en ik denk nog na over de mogelijkheid om het uit te breiden. Ik geniet nu vooral van de afwisseling tussen coaching en mijn werk als Business Information Officer, beide geven mij energie.

Ik zou mezelf nu omschrijven als een combinatie van een gevoels- en verstandsmens. Tot een jaar of zeven geleden heb ik moeten leren om naar mijn gevoel en lijf te luisteren. Voorheen kon je mij het beste omschrijven als rationeel denkend. Dat is een kracht, zeker ook in mijn werk binnen het bedrijfsleven, maar het kan ook een valkuil zijn. Het betekent dat ik voorbij kan gaan aan mijn emoties en alles wat mijn lichaam aangeeft. Dat werd duidelijk toen ik in 2010 een hersenschudding kreeg, wat later hersenletsel bleek te zijn, waar ik 2 jaar van heb moeten revalideren. Mijn verbale geheugen werkte niet; alles wat ik las of hoorde vergat ik net zo snel en omdat ik op dat moment nog niet door had dat ik hersenletsel had, ben ik ontzettend gaan overcompenseren. Hierdoor lag ik iedere dag halverwege de dag met migraine in bed. Tijdens de revalidatie heb ik geleerd om naar de signalen van mijn lichaam te luisteren wanneer ik teveel van mezelf vraag en dat doe ik nu ook. Daarnaast laat ik ook mijn gevoel er meer zijn: ik mag van mezelf verdrietig, boos of bang zijn. Mijn gevoel en mijn ratio zijn nu veel meer in balans dan vroeger.

  • Wanneer heb je besloten om voor jezelf te beginnen en waarom?

Ik heb altijd interesse gehad in coaching, omdat ik energie krijg van het begeleiden van mensen. In de zomer van 2016 heb ik in mijn hele huis houten vloer laten plaatsten, wat erin resulteerde dat ik 2 dagen in mijn tuin moest bivakkeren omdat ik mijn huis niet in kon. Ik had even niets om handen dus heb ik mijn laptop gepakt en al mijn ideeën over coaching in een website gegoten en toen stond het ineens. Een maand later ben ik gestart en uiteindelijk sta ik sinds juli dit jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

  • Hoe heb je de weg naar een eigen onderneming vormgegeven?

Mijn coaching praktijk is ontstaan uit een aantal medische tegenslagen die ik heb gehad, waaronder borstkanker. Voordat ik mijn praktijk oprichtte was ik al bezig met het coachen van mensen. Ik wilde al veel eerder starten met coachen, maar ik had voor mezelf besloten om daar pas mee te beginnen wanneer ik hersteld was. Maar iedere keer wanneer ik hersteld was, kwam er weer iets anders om de hoek kijken. Toen dacht ik; ik ga gewoon beginnen. Dit heb ik besproken met o.a. mijn casemanager op het werk en zij gaven toestemming. Het werd voor mij duidelijk dat als ik anderen zou coachen met de tegenslagen die ik heb gehad, dat dit een positieve draai geeft aan wat ik zelf heb meegemaakt en dat helpt mij weer beter om gaan met mijn eigen tegenslagen. Ook dat is nu in balans. Doordat ik er een positieve draai aan mijn eigen tegenslagen heb gegeven, krijg ik er energie van en had ik meer energie die ik ook in mijn werk kon gebruiken. Daar was mijn werkgever het mee eens en zo is het in goed overleg begonnen.

DSC_6922_kleinerformaat

  • Geef een omschrijving van jouw business en wat jouw bedrijf onderscheidend maakt.

Mijn coaching praktijk richt zich vooral op mensen met een ziekte of een beperking, maar ik blijk toch een bredere doelgroep aan te trekken, zoals mensen met een burn-out of met financiële problemen. Ik vind het lastig om te benoemen wat mij onderscheidend maakt, omdat ik zoiets heb van: ik doe gewoon mijn ding net als ieder ander, maar blijkbaar doen anderen dat op een net wat andere manier, dus daar onderscheid ik me in.

Ik stel me kwetsbaar op, ben heel open over wat ik heb meegemaakt en over wat ik ondanks of juist dankzij deze dingen nu heb bereikt. Ik merk dat dat mensen aantrekt. Voorafgaand aan een coaching afspraak, laat ik cliënten een intakeformulier invullen en daar zijn ze al heel erg open over waar ze tegenaan lopen. Mijn openheid verlaagd voor hen de drempel om de stap naar hulp te zetten.

Wat mij ook onderscheid is mijn praktische en nuchtere benadering; ik vind het heel erg belangrijk om te kijken naar mogelijkheden; wat kan wel? Vaak wanneer we in een moeilijke en stressvolle situatie zitten denken we heel zwart-wit en zijn de nuances die daar tussen zitten niet meer zichtbaar. Ik vind het dan een mooie uitdaging om samen met cliënten te achterhalen wat er wél mogelijk is. Vaak gaan dingen niet meer zoals op de oude manier, maar dat betekent niet dat het niet meer mogelijk is. Ik denk in mogelijkheden, vandaar ook mijn naam; De Mogelijkhedencoach.

  • Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ondanks het feit dat ik haar al en tijd niet heb bezocht, krijg ik veel energie van mijn coach, zij is een heel fijn persoon, heel goed in het verbinden van ratio en emotie en daarnaast is zij echt mens en geen functionele coach; ze laat ook wat van zichzelf zien. Daarnaast inspireren de mensen om mij heen mij enorm, mijn huis geeft mij ontzettend veel energie en laad ik me op met sporten en motorrijden.

  • Heb je nog tips voor toekomstige onderneemsters?

Het is belangrijk om te durven, ondanks je twijfels. Ik heb zelf af en toe nog steeds twijfels, maar daar laat ik me niet door tegen houden. Zie dat er tussenstapjes mogelijk zijn. Ik had voor mezelf bedacht dat ik moest kiezen tussen coaching of mijn baan bij Vattenfall, maar er is altijd een bepaalde constructie mogelijk; het kan allebei. Praat met vrienden, familie, collega’s over je ideeën, over wat je wilt doen. Mensen zijn altijd bereid om mee te denken of weten iemand in hun netwerk met wie je in gesprek zou kunnen gaan om je verder te helpen met tips e.d. Dus durf open te zijn over wat je wilt.

  • Waar kunnen eventuele klanten jouw praktijk vinden?

Ik geef zowel online coaching sessies via Skype als normale coaching sessies in Bloom – House of Health in Den Haag, een heel mooi pand waar verschillende specialisten zich bezig houden met een down-to-earth manier om lekkerder en gezonder te leven. Daarnaast heb ik een website en een facebook pagina, waar meer informatie te vinden is over mij en mijn werkwijze:

Website: https://www.mogelijkhedencoach.com
Facebook: https://www.facebook.com/mogelijkhedencoach/?pnref=lhc

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.