WFeatures

W Feature: Margreet van Tricht, eigenaar van Upcycled tassen

 36895384950_7bb53b85b9_k

Happy Monday en happy oktober! Het is weer tijd voor een mooi, krachtig en inspirerend verhaal van een bijzondere vrouw. Deze keer staat Margreet van Tricht in de schijnwerpers. Deze hypercreatieve ondernemer deelt haar reis naar haar eigen tassenlijn Upcycled, waarin zij fashion en duurzaamheid combineert. Enjoy!

  • Geef een introductie van jezelf (wie ben je, wat heb je gedaan, waar kom je vandaan, wat voor mens ben je, ben je een gevoels- of verstandsmens, etc.) 

Ik ben Margreet van Tricht, geboren en getogen in Utrecht en heb later 20 jaar in Tiel gewoond waar mijn drie zoons zijn geboren en opgegroeid. Ik heb een heel lang CV omdat ik bijna overal na ongeveer een jaar of drie weer vertrok. Dan werd het mij te saai en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had veel ervaring als salarisadministrateur en kon altijd snel nieuw werk vinden.  In mijn laatste twee banen werkte ik als consultant. Eerst voor een organisatieadviesbureau en later voor een software bedrijf. Maar waar ik ook werkte ik kon/wilde mij nooit helemaal inzetten voor een organisatie. Het voelde niet eigen en ik wilde niet voor 100% gaan en carrière maken.  

  • Wat is jouw levensmotto?

Altijd blijven leren, leren is groeien en zonder groei is er geen leven.

  • Wanneer heb je besloten om voor jezelf te beginnen en waarom?

Ik kom uit een ondernemersgezin en ben opgegroeid boven de winkel. Ik vond dat niet ideaal, 6 dagen per week open en omdat wij boven de winkel woonden wist men ons ook na sluitingstijd te vinden. Een baan waar je om vijf uur de deur achter je dicht kon trekken leek mij ideaal. 

Maar… het bloed kruipt waar het niet gaan kanOp een gegeven moment was er het internet en kon ik van huis uit allerlei activiteiten gaan ontwikkelen naast mijn baan. Ik heb diverse websites gemaakt met informatie over zaken rondom handwerken en ben toen ook begonnen met het maken van tassen van oude materialen.

Rond mijn 57e verjaardag vond ik het tijd om helemaal te stoppen met mijn baan als consultant. Dat is niet helemaal gelukt, ik heb ontslag genomen, maar mijn werkgever wilde mij niet kwijt en wist mij over te halen om voor hen te blijven werken, maar dan als ZZP’er. En dat doe ik nu vier jaar later nog steeds een paar dagen in de maand. 

Tas 2

  • Hoe heb je de weg naar een eigen onderneming  vormgegeven? Bv doormiddel van trainingen workshops, literatuur, therapie, netwerken etc.

De weg naar mijn eigen onderneming is heel geleidelijk gegaan. Ik heb heel veel online opgezocht over zaken waar ik iets van wilde weten. Op een gegeven moment heb ik bij Marie Forleo B-school gedaan, een online business opleiding. En hoewel ik administratief onderlegd ben heb ik er toch voor gekozen om mijn boekhouding door een boekhouder te laten doen. Ik had geen zin om mij in allerlei BTW- en afschrijvingsregels enz. te gaan verdiepen.  

  • Ben je ergens vastgelopen tijdens het ontwikkelen van je eigen onderneming ? Zo ja, hoe ben je weer verder gegaan? 

Omdat het maken van tassen en dan met name het opslaan van allerlei oude materialen, zoals enorme scheepszeilen, rollen leer van oude banken, stapels spijkerbroeken enz. veel ruimte vraagt is een goede werkruimte hebben lange tijd een lastig punt geweest. Ik heb twee keer een anti-kraak ruimte gehuurd, maar had steeds de pech dat die vrij kort daarna weer verhuurd werden en ik er weer uit moest. Het verhuizen van al mijn spullen en grote naaimachine is niet eenvoudig. 

Inmiddels heb ik mijn huis verbouwd en heb nu een behoorlijk naaiatelier aan huis. Maar meer ruimte is altijd welkom!  Ook heb ik op een gegeven moment de beslissing genomen dat ik mijn bedrijf en dan speciaal het tassen maken, niet wil laten groeien. Ik heb dus niet de ambitie om een grote organisatie te worden en dat geeft mij de focus op mijn bedrijf zoals ik het wil hebben. 

Upcycle tas maken

  • Geef een beknopte omschrijving van jouw business en wat jouw bedrijf onderscheidend maakt.

Ik doe dus heel veel dingen. Ik maak tassen, dat is iets waar ik het meeste tijd aan spendeer. Mijn tassen zijn uniek omdat ik ze maak van oude materialen en dat is iedere keer weer anders. Geen spijkerbroek is na jaren gebruik hetzelfde en dat geldt voor alle materialen die ik gebruik. 

Ik vind het fijn, om op mijn eigen manier, en hoewel op bescheiden schaal, bij te kunnen dragen aan de vermindering van het gebruik van nieuwe en schaarser wordende grondstoffen. Door materialen opnieuw te gebruiken wordt energie, water en nog veel meer bespaard. Ook mijn klanten vinden het fijn dat zij zo ook hun steentje bij kunnen dragen én dat zij een 100% unieke tas hebben. 

  • Waar haal jij je inspiratie vandaan, wie inspireert jou? 

Dat is makkelijk, ik hoef de deur maar uit te stappen en zie binnen de kortste keren iemand met een tas lopen waarvan ik denk, die is leuk! Of ik zie ergens materiaal waarvan ik denk dat zou wel eens een leuke tas kunnen worden. 

Verder kijk ik graag naar Gary Vaynerchuk  (Amerikaanse ondernemer) en de laatste tijd ook naar Casey Neistat(Amerikaanse Vlogger) Zij inspireren mij om gewoon door te gaan en ik heb er veel van geleerd over hoe sociale media in te zetten voor de bekendheid van mijn tassenshop. Het maken van video’s en foto’s voor Instagram en Facebook vind ik leuk om te doen.

Tas 4

  • Heb je nog tips voor toekomstige onderneemsters?

Blijf de kreet “1 is groter dan 0” (one is bigger than zero van Gary Vaynerchuk) in gedachten houden. Je maakt niet altijd grote stappen, maar zolang er vooruitgang in zit en je van 0 klanten naar 1 klant bent gegaan ben je aan het groeien en is het de moeite waard om er je aandacht en energie in te steken. 

Een overnight succes hebben komt maar heel weinig voor en je moet gewoon een lange adem hebben en blijven uitproberen wat wel werkt. 

  • Waar kunnen eventuele klanten jouw bedrijf vinden? 

Facebook: https://www.facebook.com/Upcycledtassen 

Instagram: https://www.instagram.com/upcycled_tassen/ 

Website: https://www.upcycled.nl 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.