WFeatures

W feature: Chantal Heutink, storyteller en auteur van het boek "Op hoge hakken in Afrika"

Chantal Heutink

Het is maandag, we mogen genieten van zomerse temperaturen in hartje oktober én we hebben weer een mooie feature voor je klaar staan! Genoeg ingredienten om je week goed van start te gaan niet waar? Vandaag staat Chantal Heutink in de schijnwerpers. Lees hoe deze sterke vrouw leerde om haar turbulente verleden om te zetten in de kracht die zij nodig had om haar droom te verwezenlijken en haar auhthentieke zelf te hervinden. Laat je inspireren <3!

Lady Red Power

Mijn naam is Chantal Heutink, woonachtig in Amsterdam en  tegenwoordig Lady Red Power genaamd. Ik ben storyteller, coach en auteur van het boek Op hoge hakken in Afrika. Ik ben getrouwd met Paul en omaatje van Mila. Ik haal mijn inspiratie uit muziek, ontmoetingen met andere krachtige vrouwen, quality time met mijn man, inspirerende literatuur en hardlopen.

Ik heb een zeer bewogen jeugd achter de rug, waardoor ik vrij beschadigd ben geraakt. Als bescherming had ik hierdoor een muur om mij heen gebouwd, maar tegelijkertijd had ik ook sterk de behoefte naar een identiteit. Ik wilde heel graag iemand zijn. Een jaar heb ik een verpleegstersopleiding gevolgd, maar kwam er al gauw achter dat dat niets voor mij was. Vervolgens had ik bedacht dat ik mijn identiteit zou halen uit het werken voor gerenommeerde bedrijven als Unique uitzendbureau, Visa Card Services en Telfort, dit zou mij helpen om een bepaalde status te bereiken. Hier werkte ik onder andere als projectmanager en recruiter, ik ging keihard aan de slag en kreeg gaandeweg steeds meer verantwoordelijkheid.

Men zag mij als succesvol en het leek alsof ik alles voor elkaar had. Maar van binnen voelde dat absoluut niet zo, mijn verleden begon mij in te halen. Het gevoel van leegte en minderwaardigheid bleef en ik haalde absoluut geen vreugde of voldoening uit mijn werk. De binnen- en de buitenkant waren niet met elkaar in evenwicht.

Op een gegeven moment heb ik een coach in de arm genomen om mij te helpen met dit probleem en hij stelde mij de vraag: “Wat wilde jij worden toen jij 7 jaar oud was?” Ik antwoorde lacherig dat ik vroeger Florence Nightingale wilde worden in sub Sahara Afrika, wetende dat verpleegster zijn niets voor  mij was en ik geen enkele band whatsoever had met Afrika en ik kon er toen niet zoveel mee. Mijn coach gaf mij de opdracht om krantenartikelen, advertenties, vacature teksten etc. door te spitten en opzoek te gaan naar kernwoorden die mij aanspraken, in plaats van de inhoud in te gaan.

Wat gebeurde was dat ik werd geraakt door artikelen die gingen over bijv. onrecht jegens vrouwen, goede doelen zoals de Johan Cruyff foundation en mensen die leven met een beperking. In eerste instantie vond ik die gevoelens die naar boven kwamen doodeng omdat het toelaten van emoties voor mij een teken van zwakte was. Als ik eraan zou toegeven zou ik de controle over mijzelf verliezen was mijn overtuiging. De muur die ik van kleins af aan zo zorgvuldig om me heen had gebouwd ter bescherming, mocht niet omvallen. Natuurlijk gebeurde dat wel, met als gevolg dat mijn huwelijk ook onder spanning kwam te staan. Op een gegeven moment was ik het zo zat, dat ik mijn spullen heb gepakt en bij Paul ben weg gegaan. Dit gaf mij ruimte om echt goed na te denken over wat ik werkelijk wilde. Paul en ik hebben alles uitgesproken, het ging weer goed en ik besloot om mijn droom te volgen en naar Afrika te gaan.

Uit de comfortzone naar Kenia

Ik koos ervoor om naar Kenia te gaan. Waarom Kenia? Heel simpel, ik ben erg pragmatisch te werk gegaan in mijn zoektocht naar een land in Afrika; het moest een Engels sprekend land zijn, want andere talen sprak ik niet. Het was belangrijk om een project te starten   dat dicht bij mij lag en waar ik mijn expertise binnen de zakelijke dienstverlening kon inzetten. Zo ben ik in contact gekomen met bemiddelingsorganisatie SIW Internationale Vrijwilligersprojecten in Nederland. Zij hadden een project in Kenia waar ik mee aan de slag kon.

In april 2006 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik in mijn eentje voor 4 maanden naar Nairobi, Kenia vetrokken om daar te werken aan een project. Dit was een enorme stap uit mijn comfortzone. Waar ik thuis alle ruimte had, deelde ik nu een woonruimte met een extended family, waar er nauwelijks sprake was van privacy zoals we dat hier gewend zijn. Wat mij raakte was de houding van de vrouwen die ik daar sprak. Zij maken zoveel mee; kindersterfte, droogte, HIV/AIDS, mannen met drankproblemen, mannen die hen verlaten etc. Maar zij zijn geen slachtoffer, zij gaan door het leven met veerkracht en waardigheid. Zij zijn erop gefocust om met dat wat ze hebben het beste te maken, met name voor hun kinderen.

Voor mij was dat een enorme eyeopener, zeker  met het vertekende beeld dat wij in het westen van Afrika hebben. Op emotioneel vlak bleef ik ook niet onberoerd; ik ging van een Formule 1 auto naar een fiets, zoals ik dat zelf omschrijf. Het tempo van leven daar is veel lager dan hier in west Europa. Men leeft daar meer in het hier en nu en dat was erg wennen voor mij, maar ook ontzettend goed. Ik leerde mezelf onder andere omstandigheden kennen, waardoor er op bepaalde momenten oud zeer naar boven kwam, maar ik ontdekte ook dat er een avonturier in mij school. Kortom, deze reis heeft mij dichter bij mezelf gebracht en me laten zien dat ik vanuit mijn pijn en verleden heel krachtig en waardevol kan zijn voor mezelf en voor anderen.

Stichting I-Care

Thuisgekomen heb ik een stichting opgericht samen met Paul waarmee we projecten ondersteunden. Daardoor ging ik regelmatig terug naar Kenia. Ik kwam er toen achter dat  meisjes gedurende hun menstruatie cyclus 5 dagen per maand, 60 dagen per jaar thuis blijven en daardoor niet naar school gaan en dus een hoop kennis mislopen. De middelen die ze gebruiken lekken door, met schaamte tot gevolg. En het maandverband dat wij kennen is niet voorhanden of te duur. Ontzet heb ik naar alle verhalen geluisterd en toen besloten: ‘We moeten hier iets aan doen. Het kan niet zo zijn dat meisjes opgroeien met een gevoel van schaamte!’ Dat heeft ons doen besluiten lokaal wasbaar maandverband te ontwikkelen en produceren, omdat dit goedkoper en duurzamer is dan wegwerp maandverband. Op een gegeven moment stond er een bedrijf met een fabriek en produceerden we het maandverband onder de naam I-Care pads.  

CH in fabriek_fotograaf Marieke Kessel

De meisjes worden ook niet tot nauwelijks voorgelicht over hun menstruatie en denken in veel gevallen dat hen iets mankeert of dat zij ziek zijn. Ze missen de kennis en (financiële) hulpmiddelen voor een adequate geboorteplanning en menstruatiehygiëne. Daarom zijn we naast de productie ook voorlichting gaan geven en was ons doel met I-Care het versterken van Keniaanse meisjes en vrouwen.   

 Stepping stone

Helaas hebben we eind 2015 de stekker uit het bedrijf moeten trekken, omdat we mede dankzij de crisis geen fondsen meer konden krijgen. Dit voelde voor mij als falen, ik was ervan overtuigd dat ik de vrouwen en meisjes in de steek had gelaten, vooral mijn productieteam, omdat zij geen werk meer hadden. Ik heb hierdoor in een enorm zwart gat gezeten.

 Uiteindelijk, terug in Nederland, ben ik mij gaan beseffen dat het helemaal geen falen was. Het was een belangrijke les, een enorme stap in mijn persoonlijke ontwikkeling en een mooie prestatie. Ik had de stap genomen en het lef gehad om mijn droom te volgen. Ik heb jarenlang mijn ziel en zaligheid gestoken in een goedlopende organisatie waarmee we ruim 55.000 meisjes en vrouwen hebben bereikt. Ik dacht dat ik in Kenia eindelijk thuisgekomen was, dat ik iets had gevonden wat ik tot aan het einde van mijn leven zou gaan doen. Maar het bleek een stepping stone te zijn geweest naar mijn volgende bestemming.

 Volgende bestemming

Het I-Care verhaal stopt hier niet. Ondanks dat we gestopt zijn met de organisatie in Kisumu, wil ik dit probleem verder onder de aandacht brengen, zodat andere organisaties het werk kunnen voortzetten. Dit doe  ik als storyteller, adviseur en met mijn boek Op hoge hakken in Afrika.Voor elk boek  dat rechtstreeks bestelt wordt via de website of wordt  gekocht tijdens een lezing gaat € 1,- van de opbrengst naar de I-Care foundation

DEF_Op Hoge Hakken in Afrika_voorkant

 Daarnaast ben ik mij dankzij mijn avontuur in Kenia, gaan beseffen dat ik andere vrouwen kan helpen en kan coachen met mijn ervaringen. Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een  programma: Mijn RedPower missie. Dit is een missie om vrouwen te verbinden met hun innerlijke kracht, door obstakels en belemmerende overtuigingen te doorbreken en hen te verbinden met hun authentieke zelf. Door het vlammetje weer te ontbranden ontstaat de energie, het vertrouwen en het plezier waardoor zij alles aankunnen en het leven creëren dat zij het liefste willen, ongeacht de omstandigheden.

In november vindt er een workshop plaats genaamd ‘Boost Your Red Power’ in samenwerking met stylist Jolanda Oskam. Mocht je interesse hebben en meer informatie willen ontvangen, stuur dan een mailtje naar: chantal.heutink@lifeonhighheels.com


Ik denk dat het voor vrouwen heel belangrijk is om de focus te leggen op wat er wél mogelijk is. Kijk ook terug naar wat je wél hebt gepresteerd in het verleden, op deze manier ga je je eigen kwaliteiten veel meer omarmen. Deel dit ook met anderen en vraag hen wat zij in jou waarderen, want wat voor jou vanzelfsprekend is, kan voor een ander heel erg bijzonder en waardevol zijn.

 Chantal is te vinden op:  

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.