WFeatures

W Feature; Vivian Acquah Nutrition Advocate en oprichter van Viva la Vive en stichting Know Better Do Better

Happy Monday lieve followers! Het is weer tijd voor een nieuwe feature van Wgotthis. Vandaag delen we het inspirerende verhaal van Nutrition Advocate Vivian Acquah. Lees hoe deze dame zich op eigenzinnige wijze inzet om vrouwen en hun gezin te helpen naar een healthy & sexy lifestyle en hard aan de weg timmert om obesitas te bestrijden in o.a. de niet-westerse gemeenschap. Laat je inspireren!

Viva la Vive

Ik ben Vivian Acquah, Nutrition Advocate, 37 jaar oud, samenwonend, moeder van Orlando (4 jaar) oprichter van Viva la Vive en Stichting Know Better Do Better en op eigen kracht 41 kilo afgevallen. Ik heb een achtergrond in financiële consultancy en IT en ben in 2014 als zelfstandig ondernemer begonnen. Het idee achter Viva la Vive is  om meer te kunnen betekenen voor met name vrouwen, om hen te laten zien dat wanneer je gezonder wilt zijn, je dit niet alleen hoeft te doen maar het liefst samen met je gezin of partner en dat het ook op een lekkere, leuke en sexy manier kan. Gezond eten wordt vaak gezien als niet lekker of als konijnenvoer en dat stigma wil ik met mijn eigenzinnigheid doorbreken en mensen meenemen naar een healthy & sexy lifestyle. Dit doe ik doormiddel van 1-op-1 coaching of via workshops.

 Oprah Winfrey en Jamie Oliver

Het heeft voor mij een tijdje geduurd eer ik zichtbaar durfde te zijn. Voordat ik begon was ik ontzettend introvert, ik wilde absoluut niet op de voorgrond treden vanwege mijn lengte en toen mijn overgewicht. Ik was er heilig van overtuigd dat ik niet mooi was. Inmiddels is dat nu helemaal anders en zit zowel lichamelijk als geestelijk heerlijk in mijn vel, maar het heeft wel tijd gekost om hier te komen. Tegenwoordig kan ik oprecht tegen mijn vroegere ik zeggen dat ik van haar houd en dat haar dankbaar ben voor waar ik nu sta.

Ik ben al geruime tijd bezig met Viva la Vive, maar ik durf pas sinds vorig jaar op het podium te staan, om te claimen waar ik voor sta, te zeggen wat ik doe en dus een rolmodel te zijn voor anderen. Om mezelf daar sturing in te geven heb ik in 2015 een visionboard opgesteld; hierop heb ik aangegeven dat ik binnen een jaar wilde dat mensen in Nederland mij kennen en weten waar ik voor sta. Daarnaast heb ik opgeschreven dat ik binnen 5 jaar wil dat mensen mij onlosmakelijk verbinden aan Viva la Vive. Terwijl ik dit opstelde zag in een combinatie voor me van Oprah Winfrey  en Jamie Oliver. Oprah vanwege haar kwetsbaarheid en het feit dat ze de hele wereld probeert te helpen, zonder dat men stil staat bij haar achtergrond en Jamie Oliver vanwege zijn passie en liefde voor gezond eten en hoe hij zich inzet en campagne voert voor het welzijn van o.a. schoolgaande kinderen. Zo is de naam Nutrition Advocate tot stand gekomen; iemand die opkomt voor anderen en staat voor gezondheid. Wat ik belangrijk vind om mee te geven is dat gezondheid niet zit in een maatje 36, gezondheid zit in hoe vitaal je je voelt en het is van groot belang om deze boodschap door te geven aan anderen.

 

Stichting Know Better Do Better

Naast Viva la Vive heb ik nog een andere onderneming, namelijk Stichting Know Better Do Better. Hier ben ik de frontwoman en heb ik een bestuur boven mij. Deze stichting richt zich op het bestrijden van obesitas, met een focus op  mensen met een niet-westerse achtergrond. De stichting ben ik begonnen omdat ik iets wilde betekenen voor de niet-westerse gemeenschap die zich niet gehoord voelt op het gebied van gezondheid en gezond eten. Wat mij triggerde was een artikel dat werd geschreven over de Ghanese gemeenschap, hierin werden mensen belachelijk gemaakt en o.a. omschreven als dik. Dit maakte mij zo boos, omdat de Ghanese gemeenschap haar deuren had geopend, zich kwetsbaar had opgesteld en er zeer respectloos met hen werd omgegaan. Ik besloot toen dat ik met deze stichting daar veel beter en respectvoller mee om kon gaan. Veel van de adviezen die worden gegeven over gezond eten, zijn gebaseerd op de westerse keuken met westerse producten. Stichting Know Better Do Better wil laten zien dat gezond eten ook kan met producten uit de eigen cultuur in combinatie met westerse producten. Nederlandse voedsel instanties verdiepen zich nauwelijks tot niet in de verschillende culturen en daar wil ik verandering in brengen. Hier is ook het gezondheidsproject “Cooking Back to our Roots” uit voort gekomen. Cooking Back To Our Roots is een project waarbij vooral rekening wordt gehouden met de eetcultuur van de Afrikaanse Diaspora. Zie hier het filmpje voor meer uitleg.

 2

 

Een andere reden dat ik deze stichting ben begonnen is vanuit een persoonlijke pijn, namelijk het verlies van mijn oma. Zij is aan de gevolgen van diabetes, overgewicht en hypertensie overleden. Door de geboorte van mijn zoon Orlando ben ik mij gaan beseffen dat als ik niets aan mijn lifestyle zou veranderen, ik in haar voetsporen zou treden. Echter zou ik op veel jongere leeftijd komen te overlijden. Ik ben mijn zoon ook ontzettend dankbaar voor deze wijze levenslessen, ik zie hem als mijn persoonlijke lifecoach. Daarnaast ben ik ontzettend trots wanneer ik zie hoe hij geniet van groente en fruit en ook de meeste groenten en vruchten kan benoemen in tegenstelling tot veel kindjes van zijn leeftijd. Zoals Whitney Houston zong: “I believe the children are our future” zo voel ik dat ook, kinderen zijn onze toekomst en het is van groot belang dat wij hen het belang van een gezond leven mee geven.

 Inspiratie

Waar ik inspiratie uit haal zijn mijn zoontje en mijn oma. Mijn oma staat voor mijn verleden en mijn zoontje voor mijn toekomst. Uiteraard zijn Oprah en Jamie Oliver inspiratiebronnen voor mij. Daarnaast zijn er een drietal vrouwen die mij enorm inspireren; Stephany Biezen, Saundra Williams en Minchenu Maduro. Zij zijn van Going Social, een platform in Amsterdam Zuidoost waar vrouwen leren sociaal te ondernemen. Zij hebben mij geholpen om van de “gremlins” af te komen, zoals ik ze noem. Met gremlins bedoel ik die stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat je niet kunt wat wilt en waardoor jij je door laat tegen houden. Dankzij Going Social heb ik hier veel minder last van en sta ik veel meer in mijn kracht. Met Minchenu heb ik onlangs een aflevering opgenomen voor Cooking Back To Our Roots en dat is binnenkort te zien! Verder haal ik mijn rust en energie uit meditatie en ik vind het heerlijk om weg te dromen in boeken.

3

Het leven van een ondernemer

Ondernemen is iets moois, maar het brengt veel onzekerheden met zich mee. Er komt zoveel meer bij kijken, het is niet alleen maar vrijheid. Je moet rekening houden met heel veel aspecten, omdat jij hoofdverantwoordelijk bent en dat kan best overweldigend zijn.

Het is ontzettend belangrijk om in deze tijd een goed netwerk te hebben en als je dit nog niet hebt dan moet je deze z.s.m. opbouwen door o.a. naar verschillende netwerk events te gaan. Als je naar zo’n netwerk event  gaat, ga dan niet samen met een vriendin want dan blijf je aan elkaar hangen i.p.v. te connecten met anderen. Verzamel mensen om je heen die in dezelfde branche werken en waar je energie van krijgt. Wanneer je een samenwerking aangaat met iemand, is het belangrijk om de afspraken schriftelijk vast te stellen zodat je elkaar eraan kunt houden. Wat ook belangrijk is, is om je te verdiepen in literatuur en onderzoek te doen naar jouw vakgebied en hoe je jezelf kunt verbeteren. Als laatste wil ik toekomstige ondernemers meegeven; doe spiegelwerk, daarmee bedoel ik te zeggen affirmeer wie je bent en wat je voor anderen wilt betekenen. Wees respectvol naar elkaar, behandel elkaar met vriendelijkheid en waardigheid en je zult het zelf terug ontvangen.

 

Mensen kunnen Vivian vinden op:

1

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.