WFeatures

W Feature: Janny van der Laan, eigenaar van Leer Trainen Vanuit Je Vak

Happy Monday! We mogen jullie weer inspireren met een nieuwe feature. Vandaag het verhaal van Janny van der Laan. Lees hoe zij haar faalangst overwon en haar eigen pad heeft gevolgd om andere vrouwen te helpen ijzersterke trainingen te geven binnen hun vakgebied.

Faalangst overwinnen

Mijn naam is Janny van der Laan, ik woon samen met mijn vriend en onze 2 kinderen. Ik ben trainingsdeskundige en heb een eigen onderneming www.leertrainenvanuitjevak.nl; ik leer vrouwen die goed zijn in wat ze doen om hun eigen ijzersterke training te maken en te geven. Daarnaast geef ik ook in-company trainingen bij verschillende grote organisaties als VGZ, KPN, Rijkswaterstaat, Gemeente Den Haag en Havenbedrijf Rotterdam. Je kunt mij omschrijven als hoogsensitief, daar zit absoluut ratio doorheen verweven, maar ik ben toch echt een gevoelsmens. Ik haal mijn inspiratie uit mijn deelnemers, literatuur en mijn kinderen, zij houden mij een spiegel voor en hebben mij geleerd om meer te leven in het hier en nu.

Als kind op de middelbare school had ik ontzettend last van faalangst, dit belemmerde mij zodanig dat het docententeam overwoog om mij een test te laten doen omdat ze dachten dat ik de HAVO waar ik toen op zat, mogelijk niet aankon. Uiteindelijk constateerde mijn coördinator gelukkig dat het geen goed idee was om iemand met faalangst een test te laten doen en werd ik doorgestuurd naar een *kinesioloog. Bij haar leerde ik o.a. mediteren en lichaamsgerichte oefeningen, om te kunnen ontspannen waardoor ik weer met zelfvertrouwen mijn proefwerken kon maken.

Dankzij kinesiologie overwon ik mijn faalangst, ging het weer lekker op school en startte ik met het doen van dingen die ik ontzettend leuk vond, maar… stiekem ook best spannend, zoals recreatiewerk. Ik werkte op campings en bungalowparken waar ik vaak voor grote groepen kinderen en volwassenen moest spreken en hen moest begeleiden in de activiteiten. Ik merkte dat ik dit best spannend vond, maar ik was er wel trots op dat ik het had gedaan en ik merkte dat ik er ook erg goed in bleek te zijn. Dit was al een beetje een aanzet tot het worden van een trainer.

View More: http://evelynfotografie.pass.us/brandingfotosessie-janny

Vormgeven van mijn pad

Vervolgens ben ik Culturele en Maatschappelijke Vorming gaan studeren. De opleiding heeft me veel gebracht op persoonlijk vlak, echter miste ik toch iets en daarnaast bleek ook dat het ontzettend moeilijk was om hier een baan in te vinden. Om datgene wat ik miste in mijn opleiding aan te vullen, ben ik een traineeship gaan doen met de ambitie om trainer te worden. Maar ook dit bood mij niet voldoende, dus ben ik de deeltijd opleiding Opleidingskunde Training & Human Development gaan volgen  aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waarin de focus ligt op drie rollen Trainer/ Coach, Ontwerper/Ontwikkelaar en Adviseur HRD. De stappen die ik o.a. op het gebied van opleidingen heb genomen, hebben mij gevormd tot wie ik nu ben en datgene wat ik met ontzettend veel passie en plezier doe.

Na de opleiding heb ik bij de NJR (Vereniging Nationale Jeugdraad) gewerkt als opleidingskundig medewerker en vrij snel daarna ben ik voor mezelf begonnen, omdat ik heel graag mijn eigen pad wilde bepalen. Want wat ik vaak zag bij trainingen waren mensen met veel kennis van zaken, die probeerden om dit met de beste bedoelingen over te brengen aan hun deelnemers, maar hier niet in slaagden omdat er sprake was van eenzijdige kennis overdracht en te veel zenden. Mensen hebben een attentieboog van circa 10 tot 20 min. Het zou dus goed zijn als je iedere 10 – 20 minuten iets anders doet in je training en ze in ieder geval niet overvoert met alleen het zenden van jouw kennis. 

 Janny van der Laan

Leer trainen vanuit je vak

Dat was voor mij de voornaamste reden om mijn eigen onderneming te starten; ik zag dat er ruimte was voor verbetering en meer creativiteit op het gebied van trainingen geven. Vaak worden er standaard trainingen gebruikt die niet helemaal matchen met de deelnemers en de doelstelling van de training. Ik geloof in trainingen op maat en daarom is het in mijn optiek essentieel om eerst in gesprek te gaan met de opdrachtgever voordat je een training gaat geven. Hierbij ga je o.a. na wat de huidige situatie is, wie de deelnemers zijn, welke verwachting de opdrachtgever heeft en wat de doelstelling is. Ook ga je bij voorkeur het gesprek aan met de deelnemers zodat je ook hun leerwensen checkt.  Zodra dit duidelijk is, ga je aan de slag met het ontwikkelen van de training. Hierin begeleid ik vrouwen die met gevoel en intuïtie een ijzersterke training willen neerzetten binnen hun eigen vakgebied. Ik doe dit op  verschillende manieren:  1-op-1 coaching, mijn online programma; Maak  Je Eigen Training, 3-daagse Train-de-trainer en In-company Train-de-trainer, via deze link vind je hier meer informatie over. Er zijn veel vrouwen die erg deskundig zijn binnen hun vakgebied, maar zichzelf nog geen volwaardig trainer durven te noemen en ik help hen om dat niveau te bereiken. Mijn trainingen zijn een combinatie van praktijk, theorie en intuïtie. Daarnaast werk ik met kleine groepen, omdat ik de persoonlijke aandacht heel erg belangrijk vind om te bieden. Ik geloof dat ik mij met deze manier van werken onderscheid van andere trainers.

Natuurlijk loop ik zo nu en dan vast bij het ontwikkelen van mijn onderneming en gelukkig kan ik daarover sparren met mijn vriend om beter perspectief te krijgen en tot een oplossing te komen. Een tijd geleden bood ik een 2-daagse Train-de-trainer training aan, maar ik merkte dat ik mijn deelnemers niet alles kon geven wat ze nodig hadden binnen deze 2 dagen. Door de deelnemers zelf werd het ervaren als een goede training, zij hadden er niets op aan te merken en ook de aanmeldingen bleven gewoon binnen komen. Maar het gevoel bleef aan mijn knagen; ik wilde hen nog meer kwaliteit bieden, echter dat ging gewoonweg niet in deze 2 dagen. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze 2-daagse Train de Trainer in deze vorm niet meer aan te bieden Het is voor mij ontzettend belangrijk om mijn deelnemers datgene te bieden wat deze nodig hebben om een ijzersterke training te kunnen geven. Als ik dat gevoel niet heb, dan breng ik hier verandering in. Ik wil daarom ook aan toekomstige ondernemers of vrouwen die een andere droom najagen meegegeven blijf niet te lang hangen in het bedenken van plannen, ga gewoon doen! Durf in de spotlights te staan en durf om hulp te vragen; mensen om je heen zijn altijd bereid om te helpen. En als je een eigen onderneming wilt opzetten, start dan vanuit een deels dienstverband, dat geeft je de rust om het in de basis goed op te zetten. Doe wat goed voelt!

Janny is te vinden op:

In september (2017) heeft Suzanne Beukema mij geïnterviewd. In dit interview krijg je de 5 beste tips om een steengoede training neer te zetten. Ook leer je mij nog wat beter kennen. Zie hier het interview: http://www.leertrainenvanuitjevak.nl/5-tips-om-steengoede-training-neer-zetten-interview-janny-laan/

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.