WFeatures

W Feature: actrice Jasmine Sendar 

*Feature Foto by Rob Kluitenberg Styling by Teshura Styling 

Happy eerste Wgotthis Feature maandag van 2018 en nogmaals een gelukkig nieuwjaar allemaal! We hopen dat jullie ontzettende fijne feestdagen hebben gehad en klaar zijn om dit nieuwe jaar verder te gaan met het realiseren van je dromen en wensen. Remember; W got you! <3

We zijn mega enthousiast over deze eerste feature van 2018, want we mogen het verhaal delen van actrice Jasmine Sendar! Jasmine is bekend van Nederlandse soap series als Goudkust en Onderweg Naar Morgen. Na 11 jaar soap ging zij een zware periode tegemoet en schroomt zij niet om daarover te vertellen. Iets waar wij ontzettend veel bewondering voor hebben, want kwetsbaarheid is kracht. Lees hieronder haar inspirerende verhaal en hoe zij dichterbij zichzelf is gekomen door de nodige confrontaties aan te gaan en haar eigen kansen te creëren.

Dushi Curaçao

De eerste 3 jaar van mijn leven ben ik op Curaçao opgevoed door mijn oma, mijn ouders werkte toen allebei, dus mijn oma nam de zorg op zich voor mij en mijn broertje. Zij sprak voornamelijk Engels waardoor ik tot op de dag vandaag voornamelijk Engels spreek en in het Engels denk. Toen ik 3 was zijn mijn moeder en mijn biologische vader gescheiden. Mijn moeder heeft mij en mijn broertje mee naar Nederland genomen en daar werden we opgevangen door een nicht van mijn moeder. Op mijn 4e heeft mijn moeder een andere man ontmoet waar ze nu 35 jaar later nog steeds mee samen is en ik zie hem echt als mijn vader. Met mijn biologische vader had ik nauwelijks contact.

Krystle Carrington

Ik wist al op vroege leeftijd dat ik actrice wilde worden, volgens mijn moeder zat het er al heel jong in. Als baby vond ik het een feest als er foto’s van me werden genomen, dan zat ik met een grote lach klaar voor de camera. Mijn moeder had een boudoir waar ik heel vaak aan zat om mezelf te bewonderen in de spiegel en zat te spelen met haar parfums, poedertjes en make-up. Ik wilde ook persé 2 keer per dag douchen en andere kleren aan én mijn kleding moest uiteraard matchen. Wanneer mijn nichtjes op bezoek kwamen, maakte ik de dienst uit en sleepte ik ze mee naar mijn kamer om de zoveelste Mini – Playback Show te repeteren of toneelstuk, dat we gingen uitvoeren voor de rest van de familie. Dat hebben ze me niet in dank afgenomen.

Mijn echte openbaring kwam toen ik 5 jaar was en een aflevering van Dynasty aan het kijken was. Dit deed ik stiekem, want het was allang bedtijd, dus ik zat onopgemerkt mee te genieten vanachter de bank. Er was een scene waarin een van de hoofdrolspeelster Krystle Carrington bovenaan een marmeren trap stond te huilen, omdat haar man haar iets had aangedaan. Dat huilen deed ze zo prachtig, met 1 enkele traan die elegant over haar wang biggelde. Op dat moment sprong ik vanachter de bank en schreeuwde ik: “Ik wil filmster worden en net zo mooi kunnen huilen als Krystle!” en zo is mijn droom begonnen.

Van vechten naar acteren

Begin jaren 80 kwamen we in Dordrecht terecht. In eerste instantie woonden we in het centrum, waar het niet echt wonen prettig was. Mijn moeder wilde perse dat we opgroeide in een nette buurt, dus kwamen we dankzij een instantie terecht in Stadspolders, een wijk in Dordrecht. Ik merkte door pesterijen op school, dat ik werd gezien als anders. Vaak had dit betrekking op mijn huidskleur, maar ik werd ook uitgelachen als ik vertelde dat ik wilde acteren. Dat had natuurlijk het nodige effect op mijn zelfvertrouwen.
Ik had het dus niet makkelijk en bleef zitten in de brugklas, omdat ik ook nog eens in een klas zat met niet gemotiveerde leerlingen. En door die pesterijen op school moest ik ook nog eens van me af vechten, iets wat mijn ouders toen niet wisten omdat zij hier nooit over werden ingelicht door school. Na een tijdje ebde dat gelukkig weg en kwam ik erachter dat ik me op school kon aanmelden om mee te doen aan musicals. Zodoende heb ik in 5 musicals gezeten. Ik ben er zelfs mee doorgegaan nadat ik mijn diploma haalde. We zijn met een aantal musicals naar landen geweest als Duitsland en de VS. Het was zo’n mooie ervaring en het heeft me geholpen om een deel van mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en mijn liefde voor acteren alleen nog maar versterkt.

Waar ik nog wel onzeker over was, was mijn lichaam. Ik zag mezelf toen niet als knap en hoewel ik me graag met kleding bezig hield, dun en lang was, had ik nog nooit een bikini aan gehad. Dus toen ik op mijn 16e mijn eerste zwarte bikini kocht, sprong mijn moeder sprong bijna een gat in de lucht. Zij heeft mij toen opgegeven voor een Miss bikini wedstrijd en die won ik tot mijn verbazing! Daaruit kreeg ik een contract bij een modellenbureau, waar ik veel modeshows liep en fotoshoots deed. Dit modellenbureau organiseerde ook een modellen wedstrijd; Mr and Mrs Spring. De winnaar kreeg 2 tickets naar Curaçao en ook dit won ik! Op Curaçao ontdekte ik dat Veronica een Miss Beautiful Black verkiezing organiseerde en ook daar heb ik me voor opgegeven en ja hoor, ook deze wedstrijd won ik. Dit alles heeft me geholpen om het laatste restje zelfvertrouwen dat nog ontbrak terug te winnen, waardoor ik klaar was om mij in te schrijven bij een castingbureau.

 

Jasmine Sendar by Selwyn de Wind
Foto by Selwyn de Wind

 

11 jaar soap

Ik had daarnaast ook auditie gedaan bij de musical academie van Frank Sanders. Tegelijkertijd werd ik gevraagd om auditie te doen voor Goudkust en kreeg ik na 2 rondes de rol van Bibi aangeboden. Maar ik werd ook aangenomen bij de musical academie, dus ik moest een keuze maken. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Goudkust, maar met Frank sprak ik af dat als bleek dat soap niets voor mij was, ik na een jaar alsnog mocht starten op de opleiding.

Goudkust duurde anderhalf jaar en daarna is er acuut de stekker uit getrokken, waardoor 25 acteurs plotseling op straat kwamen te staan. Ik heb toen Frank Sanders gebeld om te vragen of ik nog gebruik mocht maken van zijn aanbod, dat mocht, alleen moest ik een half jaar wachten omdat ze midden in een schooljaar zaten. Om de tijd te overbruggen en mijn skills te verbeteren deed ik workshops en ging het modellenwerk door, totdat ik werd gebeld door het casting bureau van Onderweg Naar Morgen of ik interesse had om een rol te spelen in deze nieuwe soap.  In eerste instantie dacht ik dat het ging om een gast rolletje, maar het bleek om een vaste personage te gaan. Ik hoefde niet eens auditie te doen want ze hadden al besloten dat ik perfect was voor deze rol. Ik zei natuurlijk meteen ja, maar ik moest dus weer het gesprek aan met Frank Sanders. Frank reageerde erg leuk en begreep dat ik deze kans niet kon laten gaan.

Diep dal

Uiteindelijk heb ik 9 jaar in ONM gespeeld. Het was een fantastische ervaring en het heeft me ontzettend veel gebracht, zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak. Ik heb verschillende personages mogen spelen, ik heb geleerd om voor mezelf op te komen. In diezelfde periode ben ik getrouwd geweest, kreeg ik mijn zoon Sol van inmiddels 11 jaar en ben ik ook gescheiden. Kortom, ik ben echt opgegroeid en gegroeid in ONM.
In 2009 besloot ik om ermee te stoppen, omdat ik alles uit ONM had gehaald wat ik eruit kon halen en ik mij graag wilde focussen op series, films en theater. Maar in diezelfde periode lag ik ook in scheiding en al mijn zekerheden vielen in een keer weg.

Er moest zoveel gebeuren; ik moest voor mijn kind zorgen, het huis waar we in woonde moest worden verkocht, ik kon geen werk vinden waardoor ik financieel niet meer rond kwam en in de schulden raakte. Op een gegeven moment raakte ik in een depressie. Ik stak mijn kop in het zand, deed de gordijnen dicht, isoleerde mijzelf en hield mensen op afstand. Het enige wat me nog op de been hield was mijn zoontje, voor hem probeerde ik het te verbergen want ik wilde niet dat hij er last van zou krijgen. Maar zodra ik hem naar school had gebracht of hij ’s avonds in bed lag, kroop ik weer in bed, staarde ik als een dood vogeltje voor me uit of huilde ik aan een stuk door. Dat was een hele heftige periode. Ik werd niet gebeld om auditie te doen en als ik zelf naar castingbureaus belde dan werd ik afgewimpeld met dingen als: “Ja, er kleeft nog een soap imago aan jou” of “misschien moet je wat workshops gaan doen” terwijl ik al ontzettend veel workshops had gedaan.

Blokkade verwijderen

Langzamerhand ben ik, met hulp,  uit het gat gekropen. Dat ging met vallen en opstaan. Ik heb gewerkt in de thuiszorg als administratief medewerker, ik heb broodjes gesmeerd in de kantine van de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb het allemaal gedaan zodat ik weer inkomsten had om mijn kind te voeden en wat schulden kon afbetalen. Op een gegeven moment kwamen de audities wel weer op gang, maar het zette allemaal niet door. Dan werd ik gecast voor een serie en dan werd deze na een aantal keer van de buis gehaald, of het bleef maar bij een gastrolletje of het sloeg niet aan. Totdat een tante van mij aangaf dat ik me eerst moest focussen op het verwijderen van een blokkade en die blokkade was mijn biologische vader. Ondanks het feit dat ik in een liefdevol gezin ben opgegroeid en ik de man van mijn moeder als mijn vader zie, had mijn biologische vader er voor gezorgd dat ik last had van faalangst en dat ik mezelf niet waardig genoeg vond. In eerste instantie wilde ik niet, maar op aandringen van de man die voor mij mijn vader is, heb ik toch die stap genomen. Zo gezegd zo gedaan. Die confrontatie met hem heeft mij enorm geholpen om de weg naar liefde voor mezelf en al het goeds dat daarbij hoort vrij te maken.

Zelf starten

Op een gegeven moment ben ik zelf activiteiten gaan opstarten waar ik energie van kreeg. Met mijn beste vriend Dennis Overeem ben ik “Zeker Eten” begonnen, een kookprogramma op YouTube waar ik met vrienden en kennissen Antilliaanse gerechten kookte. Ik regelde dan bij de lokale toko dat zij de ingrediënten sponsorden. Zo heb ik het zelfs voor elkaar gekregen dat we gesponsord en al naar Curaçao zijn gevlogen om daar een aflevering op te nemen.

Dat gaf me allemaal zoveel energie dat ik besloot om een eigen theater voorstelling te maken genaamd “Mooi Weer”. Dit is een one woman voorstelling, waarin ik dus vertel over mijn moeilijke periode en dat ik het zat ben om mooi weer te spelen. Ik heb theatermaakster Jetty Mathurin gevraagd om mij hierbij te coachen en scenarist Glynis Terborg heeft mij geholpen met het schrijven en regisseren van de voorstelling. Jetty en Glynis werkten al samen bij het maken van theatervoorstellingen, dus toen ik die dynamiek tussen hen zag, dacht ik; dat wil ik ook! Zo heb ik een aantal voorstellingen van Mooi Weer gespeeld in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam, totdat Jetty mij vroeg om een rol te spelen in haar voorstelling “De Overdracht”  waarin ik t/m 27 november 2017 heb gespeeld. We hebben een geweldige tour gehad door Nederland met ‘De Overdracht’ en op dit moment zijn we in Suriname om de tour waardig af te sluiten. We hebben 4 dagen bomvolle zalen gespeeld in het Congreshal in Paramaribo. Het is echt een feestje om hier te mogen staan!

 

Jasmine Sendar en Jetty Mathurin foto by Rob Kluitenberg Styling bij Teshura Styling
Jasmine samen met Jetty Mathurin. Foto by Rob Kluitenberg Styling by Teshura Styling 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere mooie dingen op mijn pad gekomen, waar ik nu de voorbereidingen voor aan het treffen ben. Zoals een Nederlands/Vlaamse thrillerserie genaamd “Grenslanders” waar ik de lead in ben. Deze is vanaf begin 2019 te zien bij de  Avro/Tros en Belgische zender één.

Door mijn ervaringen vind ik het belangrijk mensen mee te geven om zelf te creëren wat je wilt gaan doen. Droom groots, denk in mogelijkheden, klop aan bij bedrijven en mensen om je te helpen je droom te realiseren. En als ze dat niet willen of kunnen, dan ga je naar de volgende deur, laat je niet uit het veld slaan door 1 of meerdere afwijzingen, geloof in jezelf en ga ervoor!

Waar kun je Jasmine vinden?

• Website: http://www.jasminesworld.nl/

• Facebook: https://www.facebook.com/Jasmine-Sendar-Official-123579151037294/

• Instagram: https://www.instagram.com/jasminesendar/

• Twitter: https://twitter.com/JasmineSendar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.