WFeatures

W Feature; Healthy Sisters

Healthy Sisters is een initiatief van zussen Rachida (37) en Najima (31). Deze bloggers zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van gezond eten en bewegen. Na zelf talloze diëten gevolgd te hebben, waarbij het resultaat altijd tijdelijk was, besloten zij om het roer om te gooien en zich te focussen op een Healthy lifestyle. Rachida is expert op het gebied van sporten en beweging en Najima is gediplomeerd voedingsdeskundige en door de krachten te bundelen zijn de zusters gezamenlijk maar liefst 50 kg afgevallen. Nu zetten zij zich in om anderen te inspireren en te motiveren een gezondere manier van leven te adopteren! Lees hier onder hun verhaal.

De start

Rachida: Het begon allemaal in 2014. Najima en ik kampten allebei met overgewicht, ik door zwangerschap en Najima al vanaf haar jeugd. Voor mij kwam het keerpunt nadat ik mijn zoontje de trap op naar bed had gedragen en ik doodmoe de trap af naar beneden strompelde. Ik baalde ontzettend van het feit dat ik helemaal niet lekker in mijn vel zat, dat ik zo weinig energie had en mijn conditie zo slecht was. Daar was ik allemaal veel te jong voor en zo  wilde ik niet verder. Dus na even een stevig potje gehuild te hebben, besloot ik op dat moment er iets aan te gaan doen. Iemand uit mijn omgeving had mij geattendeerd op een hardloopklas, dus daar schreef ik mij voor in. Al gauw kreeg ik de smaak te pakken en keek ik uit naar iedere nieuwe les. Ik had de ideale sport voor mezelf gevonden.

Najima: Zoals Rachida al aangaf, kampte ik al sinds klein meisje met overgewicht. Wij hebben allebei meerdere diëten geprobeerd, maar nooit met blijvend resultaat. Het precieze moment dat bij mij de knop om ging weet ik niet meer, maar ik weet wel dat het ergens in 2014 was en ik klaar was voor een verandering in mijn leven.

Dus toen ik zag dat het bij Rachida zo goed ging met hardlopen en hoeveel plezier zij beleefde aan die lessen, heb ik mij ook ingeschreven en ook ik had meteen die klik met deze sport.

Rachida: Voordat we aan het hardlopen zijn begonnen, hebben we werkelijk waar alle soorten sporten geprobeerd. We hebben bij menig Helmonds sportschool de kas gespekt, maar niets klikte zo goed als hardlopen. Dus toen we eenmaal de sport hadden gevonden, zijn we ons ook gaan richten op onze voeding.

Najima: Ik heb altijd al een passie gehad voor gezonde voeding en verdiep me altijd graag in het effect dat gezond eten heeft op het lichaam. Om die reden ben ik de HBO opleiding voor Voedingsdeskundige gaan doen en ben ik nu gediplomeerdvoedingsdeskundige.

Rachida: Nadat we waren afgevallen, zijn we zelf een hardlooptraining begonnen hier in Helmond. Wij hebben inmiddels drie hardloopgroepen waar we wekelijks mee trainen. Vaak verwachten mensen dat onze groepen bestaan uit alleen maar vrouwen met hoofddoekjes, maar het tegendeel is waar. Wij trekken echt alle soorten vrouwen met gemêleerde etnische achtergronden aan, een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Dat is ook precies wat we willen; wij willen er zijn voor iedereen.

dcc1619f-5f5f-46aa-a615-211a9a0c1e5f

Het ontstaan van Healthy Sisters

Najima: Uiteindelijk zijn we samen 50 kg (!) afgevallen, door gezonder te eten en hardlopen, een nieuwe healthy lifestyle dus. Nadat we de kilos waren afgevallen, kregen we heel veel vraag van mensen uit onze omgeving over hoe het ons gelukt was om zoveel af te vallen en zo gezond bezig te zijn. Dat gebeurde zo vaak,dat we op een gegeven moment tegen elkaar zeiden; hier moet we wat mee gaan doen. Dus hebben we een Facebook pagina aangemaakt, waar we onze tips en adviezen deelden met anderen, zo is Healthy Sister geboren. Het eerste jaar deden we dit anoniem, omdat we niet de behoefte hadden om in het middelpunt van de belangstelling te staan en mocht het niet aanslaan, dan konden we zonder  enig probleem de pagina opheffen.

 De keuze om uit de anonimiteit te komen, kwam toen we werden uitgenodigd door het PR team van de Juice Brothers  om aanwezig te zijn  tijdens de opening van hun filiaal in Amsterdam. Voor de opening waren er verschillende journalisten uitgenodigd, waaronder een journalist van de Metro. Die was erg in ons verhaal geïnteresseerd en wilde een interview met ons afnemen, maar dat zou betekenen dat we met een foto in de krant moesten. In eerste instantie waren we hier een beetje huiverig voor, maar uiteindelijk hebben we toch ja gezegd en onszelf uit de anonimiteit gehaald. Onze achterban op Facebook vroeg op een gegeven moment steeds vaker naar onze identiteit, zij wilden weten wie er achter de tips en adviezen scholen. Dus toen we onszelf eindelijk lieten zien, reageerden iedereen heel erg goed op ons.

Het bedrijf

Najima: Wij zijn inmiddels een volwaardig en goedlopend bedrijf. Onze activiteiten bestaan o.a. uit het geven van les op een ROC (Regionaal Opleidings Centrum) hier in Helmond, daar geven wij een lifestyle clinic, we geven ook veel workhops, presentaties en lezingen over het hele land. Daarnaast hebben we dit jaar ons Healthy Sisters boek uitgebracht, vol met tips en inspiratie voor een happy healthy lifestyle.

585f0a75-4b68-495d-ad7d-3a703ac8f298

Inspiratie

Najima: wij halen onze inspiratie uit veel verschillende dingen; onze familie, mensen die we ontmoeten tijdens het hardlopen, het geven van lezingen of workhops. Maar ook collega bloggers waar we regelmatig contact mee hebben, kunnen een inspiratie zijn en we houden goed in de gaten wat er allemaal nieuw is op het gebied van voeding en beweging.

Rachida: daarnaast is mijn moeder een enorme inspiratie voor mij. Zij heeft 11 kinderen op de wereld gezet en zorgde ontzettend goed voor ons allemaal. Ze cijferde zichzelf weg om haar kinderen het beste te kunnen geven en daar profiteren we nu ontzettend van. Mijn vader is trouwens ook bron van inspiratie, van hem hebben een hele sterke arbeidsethos meegekregen. Zijn filosofie is; als je iets wilt moet je er hard voor werken. Dat hebben we van jongs af aan altijd gedaan en dat heeft ons geholpen bij het ontwikkelen van Healthy Sisters. En Oprah Winfrey, dat vind ik zo’n powerchick! Zij kwam vanuit niets en kijk waar zij nu is, door keihard te werken en in zichzelf te geloven, echt een enorme inspiratiebron.

Prijzen en toekomst

Najima: We hebben verschillende prijzen gewonnen de afgelopen periode, zoals de publieksprijs VIVA400 2016, een prijs van Women’s Health Food en Fittubers 2017 en de Publieksprijs Helmonder van het jaar 2017. Hier zijn we natuurlijk ontzettend trots op en het is voor ons alleen maar een extra bevestiging dat we goed bezig zijn. Onze ambitie is om Healthy Sisters verder te laten groeien en ons extra te focussen op gezondheid als geheel, dus niet alleen lichamelijk maar ook mentaal, omdat het allemaal met elkaar samenhangt. We hebben nog geen concrete plannen, maar we zijn iedere dag wel bezig met onze ontwikkeling en daar gaan hele mooie dingen uitkomen.

Tips en adviezen

Rachida: Als advies zou ik graag mee willen geven dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven, als je je anders voordoet dan je bent, val je meteen door de mand. Zodra je iets doet wat vanuit jezelf komt, trek je de juiste mensen aan en voelen mensen jouw oprechtheid.

Najima: Doe geen dingen omdat anderen dat doen, loop niet met de massa mee. Onderscheid je van de rest. Wees vriendelijk naar elkaar, zeg elkaar gedag op straat, gun elkaar het licht in de ogen, een glimlach naar een vreemde kan ontzettend veel doen en het kost je niets!

Rachida & Najima: Stay healthy en happy!

Waar zijn de Healthy Sisters te vinden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.