WFeatures

W Feature; Tanja Jess en Anousha Nzumé van De Mamma Match

Aanstaande woensdagavond 7 februari vindt het event Fempreneur in the City plaats in de Nieuwe Bibliotheek te Almere, met als thema “Moms”.

Niemand minder dan Anousha Nzumé en Tanja Jess zullen daar hun ervaringen en tips delen over het combineren van ondernemerschap met moeder zijn. Wij hebben een paar weken geleden een heel interessant en leerzaam gesprek met Anousha en Tanja gehad. Deze 2 ladies zijn niet alleen goede vriendinnen, moeders en bekende gezichten, ze hebben samen ook nog een bedrijf: De Mama Match. Meer over deze dames, hun tips en hun bedrijf lees je in de onderstaande feature.

Introductie 

Anousha en Tanja: Wij leerden elkaar zo’n 16 jaar geleden kennen en zijn sindsdien goede vriendinnen. Samen brachten we in 2015 het boek De Mama Match uit en halverwege vorig jaar de Bèta versie van de bijbehorende gratis app (Mama Match). Met het boek willen we een eerlijk beeld schetsen van het moederschap en vooral de druk die moeders zichzelf en elkaar opleggen wat verlichten. In de bijbehorende Mama Match  app kunnen moeders zich inschrijven en diensten onderling uitwisselen. Jij biedt aan waar jij goed in bent en gaat op zoek naar moeders in de buurt die aanbieden waar jij ondersteuning in zou kunnen gebruiken. Het is geen wisseldienst; jij hoeft niet iets terug te doen voor de moeder die jou helpt (mag wel) maar het kan ook een totaal andere moeder zijn. Een puntensysteem zorgt dat het eerlijk verloopt. 

WhatsApp Image 2018-01-05 at 10.51.29

Anousha: Ik ben moeder van 2 dochters en een zoon. Mensen kennen mij als actrice, columniste, programmamaakster en presentatrice. De laatste jaren heb ik mij meer als sociaal activiste ontwikkeld en in 2017 heb ik mijn eerste eigen boek uitgegeven (Hallo Witte Mensen).  

Tanja: Ik ben moeder van 2 jongens, naast actrice ben ik actief als presentatrice, vlogger en columniste. 

De Mama Match 

Anousha en Tanja: Toen we zelf moeder werden zagen we dat het behoorlijk hard werken was en ‘het systeem’ (maatschappij) nog niet helemaal ingericht was op de combinatie moederschap en carrière. Er zit een enorme paradox in het moederschap van nu; Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang die in Nederland erg duur is en niet flexibel genoeg terwijl we wel geacht worden financieel onafhankelijk te zijn. Bij gebrek aan beleidsoplossingen is een sterk Vrouw-/moedernetwerk nodig. Wanneer je ziek bent als moeder, zou het fijn zijn als iemand uit de buurt even een boodschap voor je mee kan nemen uit de supermarkt, maar er is een enorme drempel om elkaar om hulp te vragen. Bovendien zijn we steeds drukker en alles moet steeds perfecter. Dat voert de druk op de moeder van nu erg op. Vandaar dat we vrouwen willen inspireren om elkaar  op te zoeken en elkaar te helpen. 

Op de werkvloer zijn we gewend samen te werken en ook bijna iedereen kent het spreekwoord “It takes a village to raise a child”.- En toch rust er een taboe op het vragen om hulp bij  moederschap. Dat kan en moet anders dachten we. Zo is De Mama Match ontstaan. Op dit moment ligt het boek De Mama Match in de winkel en de app is er in beta versie. De app werkt en kan gebruikt worden. Om er echt een boost aan te geven zijn we nu gesprek met diverse partijen voor een mogelijke samenwerking. 

 

Inspiratie 

Anousha en Tanja: De inspiratie om te starten met De Mama Match komt uiteraard uit eigen ervaringen maar ook zeker van onze eigen moeders.  

Tanja: Mijn moeder is kunstenares. Voor haar was het heel lastig om voor haar carrière te gaan. Ze heeft haar eigen leven steeds op een zijspoor moeten zetten omdat het gezinsleven voor ging. Om toch tijd vrij te maken is zij uiteindelijk hulp gaan vragen bij moeders uit de buurt. Bijvoorbeeld om te zorgen dat ik een ‘overblijfadres’ had. Zo hoefde ik niet meer als enige op school over te blijven en had mijn moeder toch tijd om aan haar eigen ontwikkeling als kunstenares te werken.   

Anousha: Mijn moeder komt uit Rusland, waar scholing gratis was en enorm gestimuleerd werd. Ook was het normaal dat beide ouders fulltime werkten en dat kinderen 5-6 dagen per week opgevangen werden. Ook in Nederland werkte mijn moeder fulltime en betaalde zelf voor opvang. Zonder schuldgevoel. Voor mij was het de normaalste zaak van de wereld.  

Droom 

 Anousha en Tanja: We willen echt een internationaal Multimediaal platform neerzetten. Denk aan een tool à la  Marktplaats, Facebook, o.i.d. Een plek waar we diensten, tips, adviezen en alles waar nog meer behoefte aan is, met elkaar uitwisselen. Onze droom zou zijn om echt een wezenlijk verschil te maken in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen dus meer tools geven waardoor ze meer ruimte hebben om werk en gezinsleven beter te combineren. En zo dus meer uit het leven te gaan halen.

Advies 

Anousha en Tanja: Aan startende onderneemsters zouden we vooral willen meegeven dat je een lange adem nodig hebt. Blijf doorgaan. Geef niet zomaar op. Help elkaar. Wees niet bang om jouw plekje te verliezen, er is genoeg plek voor ons allemaal. Zoek samenwerking op. Open de deur ook voor andere vrouwen. En wees niet bang om te falen. Voor mannen lijkt dit minder een issue te zijn dan voor vrouwen. Dit verschil in mindset begint al bij het eerste afspraakje. Jongens stappen ‘gewoon’ op een meisje af om haar uit te vragen. Meisjes zijn veel angstiger om een blauwtje te lopen en wachten liever af.  

Anousha: Tenslotte; regel je financiën op tijd! Veel vrouwen cijferen zich als eerste weg voor het gezinsleven. Meestal zijn zij degenen die minder gaan werken als er kinderen komen. Met als gevolg ook minder inkomen. Wanneer stellen later uit elkaar gaan, blijkt in de praktijk dat veel vrouwen dan financieel niet zelfstandig rond kunnen komen . Sterker nog; als je samenwoont maar niet bent opgenomen in het huurcontract, en je hebt geen samenlevingsovereenkomst waarin zaken geregeld zijn, kun je gewoon op straat komen te staan! Dit geldt niet alleen als je uit elkaar gaat maar denk ook eens aan overlijden. Dus, regel samen dat je allebei goed achterblijft als het misgaat.

Tanja: En leg dit vast op het moment dat je elkaar nog leuk vindt en alles gunt.  We zijn niet gelijk te maar we streven wel naar gelijkwaardigheid. 

Waar vind je Anousha en Tanja: 

Website:

Facebook: 

Instagram: 

Youtube: 

Wil jij ook je verhaal delen om anderen te inspireren? Mail ons dan op info@wgotthis.nl, of vul ons contactformulier in. We’ll be in touch! 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.