WFeatures

W Feature: Mascha Mooy van Bye Bye Burnout

Deze week mogen we het verhaal van Mascha Mooy met je delen. Mascha ontdekte na het hebben van een burnout dat de begeleiding van mensen met een burnout nog veel te wensen overliet. Dat kon beter, vond ze. Ze is vanuit haar eigen ervaring gaan onderzoeken hoe het wel zou moeten. Inmiddels is Mascha een autoriteit op het gebied van burnout en heeft ze bij diverse televisieprogramma’s als expert opgetreden. Afgelopen jaar is ze zelfs uitgenodigd door Google in Amerika om haar aanpak daar toe te lichten en stond ze voor een uitverkocht Ahoy op het ING Live event. Veel leesplezier

Introductie

Ik ben Mascha Mooy, oprichtster en eigenaresse van Bye Bye Burnout. Van nature ben ik een vrij direct en nuchter persoon. Ik ben gek op reizen en sta positief in het leven.
BBB Header 2017

Bye Bye Burnout

In 2011 kreeg ik een burnout. Er was is in die tijd nog geen adequate begeleiding en burnout was toen nog niet zo’n hype als het nu is. Ik kreeg wel hulp maar niet de hulp waar ik mij prettig bij voelde of iets mee kon. Ik ben voor mezelf gaan kijken naar wat voor begeleiding ik zelf prettig zou vinden. Zo is Bye Bye Burnout ontstaan. Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in de materie en na mijn herstel heb ik diversie opleidingen gevolgd. Toen ik de methode had staan zoals ik hem hebben wilde, ben ik gaan testen. Ik heb 3 testgroepen 100 dagen begeleid. Uiteindelijk heb ik bijna een heel jaar getest om het helemaal goed te krijgen.

Starten met ondernemen

Aangezien ik uit een WIA situatie kwam, ben ik in het begin begeleid door het UWV. Op zich prima, alleen kreeg ik iemand toegewezen die geen ervaring als ondernemer had. Samen moesten we steeds alles uitzoeken wat natuurlijk niet heel efficiënt was. Ik heb dat ook bij het UWV aangekaart en gezegd dat ik liever om de zoveel tijd bel met een sparringpartner vanuit UWV. Zodat ik ergens mijn vragen kon stellen en iemand had die ik kon bellen als ik ergens tegenaan liep. Daar hebben ze mij goed bij geholpen.

Ups and downs

Hoewel ik vanuit het UWV een heel traject heb doorlopen om ondernemer te worden, heb ik toch nog veel klassieke fouten gemaakt. Het vertrouwen van de verkeerde mensen bijvoorbeeld, en niet weten hoe boekhouding precies werkt als je ondernemer bent. De opstartfase was zeker geen makkelijke tijd. Ook financieel hakt dat er behoorlijk in. Gelukkig heb ik veel steun van vrienden gehad.
Nog voor ik echt een bedrijf had in 2014, belde het TV programma Nieuwsuur. Of ik in het kader van de Week van de werkstress als burnout expert wilde aanschuiven. Natuurlijk heb ik volmondig JA gezegd. Ontzettend spannend. En dan ben je ineens bekend als autoriteit op het gebied van burnout. Hartstikke leuk. Maar dan moet je dus keihard aan de slag. Ik was toen verder nog helemaal niet zichtbaar. Ik had een aantal testklanten, een methode, een website en verder nog niks. Het heeft tot eind 2016 begin 2017 geduurd dat mijn bedrijf echt goed in de lift zat.
Ik had in april een business coach in de arm genomen om mijn bedrijf beter vorm te geven en te laten groeien. Die heeft mij goed op weg geholpen en mijn ideale klant (MKB Nederland & kennisorganisaties <150fte) weet ons steeds beter te vinden. Vervolgens behaalde ik mijn laagste omzet ooit en zag ik het even niet meer zitten met ondernemen. Er stond bij haar een vakantie voor de deur dus ik dacht ik spreek haar ergens in september wel weer en dan kijken we dan wel weer hoe die omzetdip nou ineens gebeurde.
Afgelopen augustus ben ik door Google uitgenodigd om op hun hoofdkantoor mijn methode toe te lichten. Vanaf dat moment kwam alles tegelijk en had ik op dat moment helemaal geen tijd meer om überhaupt met haar af te spreken. Daar hebben we samen achteraf hard om gelachen.
Ik heb wel gemerkt dat het belangrijk is om in the picture te blijven. Ondernemen is heel hard werken, en een kwestie van doen! Opdrachten komen je absoluut niet aanwaaien. Dus met sales- en marketingactiviteiten ben ik ook druk. Ik deel dagelijk via Insta, Linkedin, FB tips en adviezen gericht op herstellen en voorkomen van een burn-out en op mijn website is een Ebook te downloaden waarin in uitleg waarom een burnout zo kostbaar is. Dit is met name belangrijk voor werkgevers.
MoMoFotografie-12
Inmiddels begeleid ik zelf bijna geen cliënten meer maar begeleid ik nu nog de coaches die vervolgens met mijn methodiek andere cliënten helpen. Dit jaar zal ik daar ook iemand voor gaan inhuren zodat ik mij met name bezig kan houden met consultancy bij bedrijven over burn-out en hoe je werkstress verlaagt op de werkvloer en daarmee dus een kostenbesparing doet. Ik hoef met Bye Bye Burnout niet de grootste te worden maar wil wel zoveel mogelijk passende klanten. Zo kan ik de coaches die aan mij als ZZP’er verbonden zijn ook aan het werk houden.

Burn out voorkomen

Een eigen bedrijf is echt heel hard werken. Om te zorgen dat ik niet terugval ga ik graag sporten. Ook ben ik gek op reizen, of zoek ontspanning op met vrienden. Daarnaast maak ik ook tijd. Ik ben daarin flexibel. Ik sta ook wel eens op dat het even niet zo lekker gaat. Dan neem ik even de tijd voor mezelf. Als ik dan ’s avonds weer energie heb om achter mijn laptop te kruipen, doe ik dat ook gewoon.

Tips

Ga iets doen wat je leuk vindt, dan hou je het langer vol! Ondernemen is super zwaar. Geef het alles, stop je ziel en zaligheid erin en hou vol. Je hebt echt een lange adem nodig. Dat weet ik als geen ander.
Get in line, stay in line! Toen ik begon met Bye Bye Burnout wist ik al hoe ik mijn bedrijf wilde vormgeven. Ik wist al dat ik andere coaches de cliënten wilde laten begeleiden en dat ik de coaches wilde gaan begeleiden. Waarom ik er zo lang over heb gedaan om mijn bedrijf zo vorm te geven zoals ik het vanaf het begin al voor ogen had? Dat is mij een raadsel maar als ik moet gokken denk ik dat angst een grote rol heeft gespeeld. Als ik mijn oorspronkelijke wens als uitgangspunt had genomen vanaf het begin had ik veel tijd kunnen besparen en was ik wellicht nu nog verder.
Mijn advies voor jullie: Maak dingen niet te moeilijk. Ga dingen gewoon doen. Natuurlijk is het spannend maar Bottom line is het een kwestie van gewoon doen!

Waar kunnen eventuele klanten jouw bedrijf vinden?

o    Website: https://www.byebyeburnout.nl/
o    Facebook:   https://www.facebook.com/ByeByeBurnout
o    Instagram:  https://www.instagram.com/byebyeburnout/
o    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/3083340/
Wil jij ook je verhaal delen om anderen te inspireren? Mail ons dan op info@wgotthis.nl, of vul ons contactformulier in. We’ll be in touch!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.