WBlogs

W need to network

Ga je wel eens naar een netwerkbijeenkomst? Ben jij een netwerker pur sang, of vind je het lastig een ‘spontaan’ gesprek met anderen te beginnen? Zoals Chantal Cooper eerder deze week aangaf is netwerken essentieel voor jouw business en wellicht ook voor jouw persoonlijk. Wij geven je wat tips and tricks om met plezier te gaan netwerken.

Netwerken is fun

Of je nou op een verjaardag, bruiloft of ander feestje bent; het zijn uitgelezen kansen om nieuwe mensen te ontmoeten. Vaak vinden we ontmoetingen op een sociale gelegenheid minder spannend omdat er geen druk op staat. Je kunt niet falen. Daarnaast gebeuren ontmoetingen daar op een natuurlijke manier. Je staat samen in de rij voor het buffet en er ontstaat al een gesprek. Wat nou als we (zakelijke) netwerkbijeenkomsten op dezelfde manier benaderen. In plaats van na te denken over wie ‘nuttig’ zou zijn voor je netwerk en gecalculeerd te werk te gaan, is het leuker om laagdrempelig jezelf gewoon eens voor te stellen aan een aantal mensen. Zonder torenhoge verwachtingen en doelen die behaald moeten worden. Knoop gewoon een gesprek aan met wat mensen.

Neem initiatief

Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te zijn maar het helpt absoluut als je hebt nagedacht hoe je jezelf en je bedrijf kort kunt voorstellen. Een zogenaamde elevator pitch. Nu hoeft dat echt geen ingestudeerd zinnetje te zijn dat je elke keer opdreunt, als je voor jezelf maar helder hebt hoe je jezelf wilt voorstellen en wat de toegevoegde waarde van jouw bedrijf is. Als je dat helder hebt, wordt netwerken al een stuk makkelijker. Vanuit hier kun je de regie pakken en kijken met wie jij kennis zou willen maken. Je stelt jezelf en je bedrijf kort voor en vraagt vervolgens wat de ander doet.

Korte kennismaking

Ben je eenmaal in gesprek met iemand en zie je aanknopingspunten om hier een andere keer over door te praten. Maak dan meteen een concrete vervolgafspraak. Wissel visitekaartjes, of telefoonnummers uit, of voeg elkaar toe op LinkedIn. Zorg dat je van de mensen met wie je graag wilt doorpraten contactgegevens hebt voordat je naar huis rijdt. Een netwerkbijeenkomst is niet de plek om uitgebreid over strategieën te sparren. Het is immers de bedoeling meerdere mensen te ontmoeten. Iedereen die je ontmoet heeft de potentie je iets te leren wat je nog niet wist. Ieder gesprek kan je dus iets positiefs opleveren. Al is het in sommige gevallen maar een kort, prettig gesprek. Ook dat telt. Netwerken should be fun, not work. 😉

Ga jij regelmatig naar netwerkbijeenkomsten? Heb jij jouw elevator pitch klaar? Welke netwerktips zou jij willen delen? Let us know in de comments. Wil je je verhaal delen om anderen te inspireren? Mail ons dan op info@wgotthis.nl. We’ll be in touch!

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.