WFeatures

W Feature; Storyteller Sonya Dias

We delen het verhaal van Storyteller Sonya Dias. Deze geboren en getogen Rotterdamse met Kaapverdiaanse roots is bezig om de droom te leven die ze als klein meisje had; presenteren en storytelling. Na een levensveranderende reis naar het geboorte eiland van haar  ouders kwam zij weer in contact met haar roots. Dit resulteerde in het nemen van een aantal heftige beslissingen op persoonlijk vlak, die niet zonder gevolgen waren. Lees haar verhaal en laat je inspireren!

 

Introductie

Mijn naam is Sonya Dias, geboren en getogen in Rotterdam en ik voel me ook echt een Rotterdammer. Mijn roots die liggen in Kaapverdië, daar komen mijn ouders vandaan. Ik ben sinds kort gescheiden en ik ben moeder van 2 prachtige dochters. Ik ben storyteller, eigenaar van SonyaSpreekt en ben in te huren ben als presentator, dagvoorzitter en spreker. Ik richt me daarmee op vrouwen in het algemeen en in het bijzonder op vrouwen met een kleurtje. Ik werk daarnaast parttime als officemanager. De dingen die mij drijven zijn zichtbaarheid, mijn roots en Hoezo Stille Migranten?. Zichtbaarheid omdat ik vind dat vooral zwarte vrouwen nog niet zichtbaar genoeg zijn in het westen. Toen ik een klein meisje was wist ik dat ik heel graag op tv wilde als presentator, maar ik kende niemand die op mij leek die dat deed, dus dacht ik dat het niet mogelijk was. Om dat stigma te doorbreken vind ik het heel erg belangrijk dat zoveel mogelijk vrouwen met verschillende etnische achtergronden zichtbaar zijn in de media en daarbuiten. Mijn roots zijn belangrijk omdat ik in 2016 door een reis naar Kaapverdië weer in contact ben gekomen met wie ik ben, maar daar vertel ik straks meer over. Het stuk Hoezo Stille Migranten slaat op de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam. Wij werden zo genoemd omdat je vroeger bijna niets hoorde over ons in de media of elders, terwijl onze gemeenschap zo ontzettend veel mooie dingen doet en er enorm veel talent te vinden is. Dat heeft vooral te maken met het gevoel van vanzelfsprekendheid en bescheidenheid die er bij ons heerst. Inmiddels zijn we zichtbaarder, zo heeft Lauren Verster onlangs in haar tv programma Lauren! kennis gemaakt met de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam. Daarnaast vlog ik veel over de Kaapverdische gemeenschap, schrijf ik columns, neem ik interviews af. Wat mij betreft zijn we nog niet zichtbaar genoeg, maar daar gaat gauw genoeg verandering in komen.

 

Van ondersteuning naar SonyaSpreekt

Voordat ik SonyaSpreekt ben begonnen, was ik bijna 20 jaar werkzaam als ondersteuner; als secretaresse, directiesecretaresse, bestuursassistent en ambtelijk secretaris. Ik had op dat moment alles voor elkaar; getrouwd, kindjes, huisje, boompje, beestje en toch knaagde er iets, ik miste iets. Ik was toen 8 jaar werkzaam als ambtelijk secretaris bij een woonstichting en werkte 18 uur per week. Maar eind 2013 kreeg ik te horen dat mijn baan zou verdwijnen door een reorganisatie en uiteindelijk verloor ik mijn baan in 2014. Dat was precies de schop onder mijn kont die ik nodig had om aan de slag te gaan met dat knagende gevoel. Ik ben daar heel goed over gaan nadenken en ben uiteindelijk begonnen als zelfstandig organisatietalent, voor het organiseren van evenementen. Maar ik had er wel een baan naast om geld te kunnen verdienen. Om aan klanten te komen, ben ik gaan netwerken, zo kwam ik in contact met zelfstandig ondernemer pur sang Ruth Sinkeler en dat klikte heel erg goed. Zo goed zelfs, dat we besloten om samen iets te organiseren naar aanleiding van de campagne “Waar is mijn € 300.000,-?” van Women inc. over het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Samen met een aantal vrouwen zijn we de groep Women in Charge begonnen en hebben we n.a.v. dit onderwerp een masterclass georganiseerd. Ik fungeerde als daghost. Op een gegeven moment deden we een visualisatie oefening, waarbij we voor ogen moesten krijgen wat we echt voor onszelf wilde. Ik zag mezelf weer als klein meisje; voor de spiegel met een borstel in mijn hand dienstdoende als microfoon; praten, zingen want ik wilde graag op televisie. Maar door dat gebrek aan een rolmodel, heb ik het nooit uitgesproken naar iemand. Maar tijdens die masterclass sprak ik het wel uit en zo is SonyaSpreekt begonnen.

Vormgeving

Ik had in eerste instantie geen verstand van ondernemen, dat is niet iets wat ik van huis uit  heb meegekregen. Bij mij thuis waren een goede opleiding en een nog betere baan belangrijk. Wel had ik door het netwerken mensen in mijn omgeving die zelfstandig ondernemer waren. En zij gaven me allemaal het advies om gewoon te doen. Bij mijn eerste onderneming als event organisator had ik geen onderzoek gedaan en dus ook geen plan opgesteld hoe ik het zou aanpakken. Helaas is het daardoor dus niet goed van de grond gekomen. Maar achteraf gezien was uiteindelijk ook niet echt mijn business. Met SonyaSpreekt ging dat gelukkig anders. Ik was al redelijk bekend binnen mijn gemeenschap en werd regelmatig ingezet om te spreken of te presenteren. Alleen het probleem is dat ik er niet genoeg geld mee verdien, want in de culturele sector wordt alles gesubsidieerd. Ik ben nu bezig om goed in kaart te brengen hoe ik hier van kan leven, zodat ik er op lange termijn niet meer naast hoef te werken.

Storytelling event

Momenteel richt ik me vooral op de culturele sector, maar ik sta er uiteraard voor open om ook binnen andere sectoren op te treden als storyteller, host of presentator. Helaas merk ik dat het als zwarte vrouw best moeilijk is om een podium te krijgen, vaak gaan mensen toch eerder voor de bekende gezichten. Dus nu heb ik mijn eigen podium gecreëerd; ik ben in september 2017 gestart met mijn eerste storytelling event. Dit heb ik zelf van A tot Z georganiseerd en de kaarten waren in zeer korte tijd uitverkocht. Tijdens dit event vertel ik het migratieverhaal van mijn moeder (zij is mijn grootste inspiratiebron) en hoe zij op 16 jarige leeftijd begin jaren ’70 in haar eentje met een koffertje en wat geld vanuit Kaapverdië uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen en haar leven hier heeft ontwikkeld. Wat het een event maakt is dat het al begint in de foyer. Je wordt onthaald met Kaapverdiaans eten, muziek, kunst en dans, terwijl ik aan het vertellen ben. Het is dus echt een belevenis en het is nog nooit eerder zo gedaan. Ik ben bezig om het event dit jaar weer te organiseren, de planning is om het november/december op te gaan voeren. Maar er moet nog heel veel gebeuren. Mijn droom is om dit storytelling event in de toekomst landelijk te gaan doen, momenteel wordt het alleen in Rotterdam uitgevoerd, omdat ik daar vandaan kom. Ook wil ik het als een concept gebruiken om andere verhalen te vertellen.

 

Een afgezwakte versie van mezelf

In oktober 2016 ben ik voor  het eerst in 22 jaar teruggegaan naar Kaapverdië. Ik ging mee met een gezelschap genaamd Liber Artista dat bezig was met het organiseren van een festival, daar was ik onderdeel van en ik besloot om mee te gaan. Die reis was voor mij een ontzettende eye-opener. Op dat moment kwam ik erachter dat ik al die voorgaande jaren een afgezwakte versie van mezelf ben ik geweest. Het deed me enorm veel om weer in contact te komen met mijn roots. Ik heb zowel het eiland van mijn vader als dat van mijn moeder bezocht. Die reis heeft mijn leven enorm veranderd en ervoor gezorgd dat ik heftige beslissingen heb genomen, zoals de scheiding van mijn man met alle gevolgen van dien. 2017 was een mooi jaar met o.a. dat storytelling event, maar ook erg heftig door de scheiding. Ik ben veel kwijtgeraakt; ik had geen eigen huis heb een jaar bij een vriendin gewoond. Sinds kort heb ik weer een eigen woning en mijn 2 dochters wonen bij hun vader. Dat is een bewuste keuze geweest, omdat hun vader ze meer stabiliteit kan bieden dan ik. Al mijn events e.d. vinden plaats in de avond en het weekend en daar worden die meiden onrustig van en dat wil ik niet voor ze. Veel mensen begrijpen dat niet of vinden het raar dat kinderen niet bij hun moeder zijn, maar dit is echt het beste voor hen. Het waren enorm heftige keuzes, maar ik heb weer het gevoel dat ik leef, dat ik weer volledig mezelf ben en daar heb ik ontzettend veel profijt van. Uiteindelijk wil ik graag in Kaapverdië gaan wonen.

 

Tips

De belangrijkste tips die ik wil meegeven zijn; omring jezelf met mensen die je inspireren. Zoals ik al eerder aangaf is mijn moeder mijn grootste inspiratiebron. Zij heeft een enorm avontuur beleeft door als 16 jarige in haar eentje naar Europa te komen en heeft zich ontwikkeld tot de vrouw die ze nu is. Dat inspireert mij om mijn dromen waar te maken. Verder ben ik omringd door een groep vrouwen die hun hart volgen, die gaan voor wat ze echt willen en dat bewijst mij weer dat het wel degelijk mogelijk is. Dit geeft mij de kracht om door te gaan met waar ik voor sta. Verder is het belangrijk om gewoon te doen. Als je iets voor jezelf wilt beginnen, ga dan bij jezelf na waar je goed in bent en hoe je daar geld mee kunt verdienen. Maar stel jezelf een doel en kom in beweging.

 

Waar kunnen we Sonya vinden?  

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.