WFeatures

W feature; presenter and TV host Fadoua Alaoui

23 mei is alweer de 2e editie van Fempreneur in the City. Vandaag mogen wij het verhaal van de host van de avond Fadoua Alaoui met je delen. Deze bijzondere dame kreeg op Curaçao de kans om als presentatrice aan de slag te gaan. Zonder enige ervaring greep ze de uitdaging aan. Haar ervaringen en tips vind je verderop in deze feature. Veel leesplezier!

Introductie

Ik ben Fadoua Alaoui, moeder van 3 kinderen, getrouwd en woon in Amsterdam. Mijn vader komt uit Marokko en mijn moeder uit Nederland. Ik heb qua werk van alles gedaan waaronder 10 jaar voor KLM gevlogen. In die 10 jaar vroeg ik me altijd af of ik zou kunnen wonen waar we op dat moment landden. 12,5 jaar geleden heb ik samen met mijn man en destijds 2 kinderen de stap gewaagd en zijn we naar Curaçao verhuisd

Avontuur

Mijn avontuur is begonnen toen ik 12,5 jaar geleden naar Curaçao ben verhuisd. Hoewel mijn man zijn roots op Curaçao liggen, was het mijn idee om de stap maken. Ik was er tijdens mijn periode bij KLM regelmatig geweest en was verliefd op het eiland. Ook vonden mijn man en ik de sfeer in Nederland steeds negatiever worden.  Op een gegeven moment hebben we besloten ervoor te gaan. Nadat ik al verschillende werkzaamheden had verricht en mede-directeur was bij het bedrijf van mijn man,zag ik een advertentie voor een cursus voor presentatoren. Toen een vriendin van mij mij ook nog eens wees op die advertentie, dacht ik; ik doe het gewoon. Die advertentie bleek van Mavis Albertina te zijn. De best bekende televisiepresentatrice op Curaçao, die net een nieuwe televisiezender was begonnen. Tijdens de cursus benaderde zij mij of ik een televisieprogramma zou willen presenteren. Zo ben ik erin gerold en presenteerde ik voor ik het wist een dagelijks live ochtendprogramma.

Presenteren

Het was een heel divers, informatief en educatief programma. Alle soorten onderwerpen kwamen aan bod, sociaal, naar politiek tot psychologie, vooral bedoeld om mensen te empoweren, maar ook schoven er BN’ers aan of Amerikaanse sterren als ze op het eiland waren. We hebben ook taboes doorbroken. Bijzonder was dat ik het programma, naast het Papiamento, Engels en Spaans, vooral in het Nederlands heb gepresenteerd. Uitgangspunt was dat iedereen sprak in de taal waarin hij/zij het sterkst was. Dus tijdens interviews sprak ik vaak in het Nederlands en antwoorden de gasten in het Papiamento.

Terug naar Nederland

Hoewel ik het enorm naar mijn zin had op Curaçao, heb ik na 12,5 jaar besloten terug te gaan naar Nederland. Reden hiervoor is dat ik weer dichterbij mijn familie wilde zijn. Heel lang was de afstand geen probleem maar ineens voelde het niet meer oké. Mijn vader heeft de ziekte van Parkinson en ik wilde graag dat de kinderen hem nog beter leerde kennen.

 Lessons learned

Wat ik heb geleerd is dat mensen altijd makkelijk oordelen over een ander. Zo laait er in Nederland regelmatig discussie op over het de integratie van “vreemdelingen”, hoe dat begint met de Nederlandse taal te beheersen. Terwijl veel Nederlanders op Curaçao (en ook op andere plekken op de wereld) niet eens de moeite nemen om de lokale taal te leren. Ook is het heel normaal om terug te grijpen naar dingen die je kent, iets wat vaak als verwijt gebruikt wordt naar “vreemdelingen” in Nederland. Dat doet iedereen. Ik heb echt leren relativeren.

Ook heb ik ondervonden dat iedereen anders naar me kijkt en al snel zijn vooroordelen klaar heeft. Zowel daar als hier. Dat is zo gek. Hier hoor ik nergens bij, maar daar dus ook niet. Hier ben ik de vrouw met een Marokkaanse afkomst, daar was ik die Nederlandse dame.

Opnieuw beginnen

Nu ik weer terug in Nederland ben, moet ik eigenlijk weer opnieuw beginnen. Hoewel het een enorm spannende uitdaging is, vertrouw ik er ook op dat het goed komt en probeer ik alles zo natuurlijk mogelijk te laten gebeuren.

Voordeel is dat Nederland veel groter is dan Curaçao. Er liggen dus ook veel meer kansen. Zo is ook Fempreneur in the City op mijn pad gekomen. Ontzettend leuk!

Inspiratie en zelfontwikkeling

Mijn grootste inspiratiebron zijn mijn ouders. De normen en waarden  en de kracht die zij mij hebben meegegeven, heb ik nog elke dag profijt van. Zaken als: laat iedereen in zijn waarde, niets is te gek, alles is bespreekbaar.

Uiteraard mijn mentor op Curaçao Mavis Albertina. Zij heeft mij echt alles geleerd over het vak presenteren en heeft mij de kans gegeven, die ik met beide handen heb aangenomen. Ik ben haar hier heel dankbaar voor. Ik stel mezelf regelmatig de vraag of ik nog gelukkig ben. “Stel dat ik morgen dood zou gaan, wat zou ik dan nog willen doen, ben ik dan tevreden?” Ik volg hierin mijn gevoel. Als het niet goed voelt, dan ga ik andere keuzes maken.

Tips

  • Stel je open, kijk door de verschillen heen. Oordeel niet gelijk. Anders is niet altijd verkeerd. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en hebben we meer gemeen dan je misschien op eerste blik zou denken.
  • Ga voor je geluk. Laat je niet van je idee afhouden. Blijf in jezelf geloven en ga ervoor. Wees niet bang om risico’s te nemen. Verandering brengt verrijking. Laat je angst varen. Wees niet bang om onzeker te zijn. Het hoort erbij is ook prima.
  • Je bent nooit klaar met ontwikkelen. Blijf aan jezelf werken.
  • Zorg voor jezelf. Zoek de kracht in jezelf en gebruik hem om goed te doen. Om het voor anderen beter te maken.
  • Speciaal voor vrouwen: stop met bescheiden zijn. Als een vrouw een compliment krijgt, gaat ze vaak uitleggen waarom het gelukt is, of bagatelliseren. Een man neemt gewoon zijn compliment in ontvangst. Dus dames ga voor je kwaliteiten staan en stop met bescheiden zijn 😉

 Waar kun je Fadoua vinden:

Website: www.famuse.net

LinkedIn: Fadoua Alaoui

Wil jij ook je verhaal delen om anderen te inspireren? Mail ons dan op info@wgotthis.nl. We’ll be in touch!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.