WFeatures

W Feature: Suzanne Beukema coach, spreker en oprichter & opperhoofd van In the Spotlight

De features die wij wekelijks publiceren zijn er om je te inspireren, om je de boost te geven die je nodig hebt om de volgende stap te zetten, naar datgene wat je werkelijk wilt gaan doen. De feature van Suzanne Beukema zal je daar zeker niet in teleurstellen. Lees hoe deze getalenteerde en bevlogen vrouw haar eigen weg, met bijbehorende ups en downs, heeft gevolgd naar datgene wat ze nu het allerliefste doet; ondernemende vrouwen helpen hun bedrijf en verhaal letterlijk in de spotlight te zetten. Laat je inspireren

 

Introductie

Mijn naam is Suzanne Beukema en als zelfstandig ondernemer help ik andere vrouwelijke ondernemers om veel meer zichtbaar te worden én meer geld te verdienen met dat waar zij supergoed in zijn. Ik ben 38 jaar, woon nu in Den Haag maar heb op heel veel plekken gewoond in Nederland, waaronder Rotterdam, Delft, Utrecht, Amsterdam. Uiteindelijk ben ik weer terug op de plek waar ik geboren ben, lekker dichtbij mijn familie en vriendinnen. Mijn moeder is Indonesisch en mijn vader was Hollands; helaas is hij een paar jaar geleden komen te overlijden. Momenteel heb ik (nog) geen relatie of kindjes, maar ik weet dat dat gaat gebeuren, dus ik geniet van de tijd die ik nu heb door te investeren in mijn bedrijf en te genieten van alles wat er op mijn pad komt.

Je kunt mij omschrijven als een echt gevoelsmens. Mijn brein vindt het fijn als het begrijpt waarom ik doe wat ik doe, dus wanneer ik bepaalde beslissingen neem. Maar mijn grootste kracht en instrument is toch echt mijn intuïtie, mijn onderbuikgevoel. Dat is niet altijd zo geweest, want ik leerde als klein kind om vooral te vertrouwen op de wijsheid van een ander, in plaats van op mijn eigen gevoel. De afgelopen 15 jaar heb ik hard gewerkt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling om daar verandering in te brengen. Dit is ook wat ik met mijn Feminine Power Lezing meegeef aan vrouwen; ik leer hen om hun vrouwelijke kracht te vergroten, door te leven vanuit hoofd, hart én buik. Ik richt mij met mijn business op vrouwelijke ondernemers, omdat ik zie dat wij vrouwen onszelf vaak kleiner maken dan we werkelijk zijn. We zijn heel erg streng voor onszelf en dus ook voor andere vrouwen. Wat ik hiermee wil bewerkstelligen is dat vrouwen gaan geloven in de kracht die ze al bezitten en dat we elkaar gaan ondersteunen, omdat ik er heilig van overtuigd ben dat de wereld er daardoor veel mooier uit gaat zien.

 

De weg naar mijn passie

Voordat ik aan de slag ben gegaan als zelfstandig ondernemer, heb ik 15 jaar gewerkt als tv-maker in Hilversum, waar ik achter de schermen heb gewerkt van veel grote tv-programma’s als Life & Cooking, Je Zal Het Maar Zijn en Undercover Boss. Ik ben nog steeds tv-maker in hart en nieren, met een passie voor human interest-verhalen; de persoonlijke verhalen van mensen. Ik ben ook altijd aan het ‘interviewen’, zelfs wanneer ik in de kroeg zit of in een restaurant en met iemand in gesprek ben; ik stel altijd vragen omdat ik zo ontzettend geïnteresseerd ben in de verhalen van anderen. Iedereen heeft een bijzonder verhaal. 

Ik ontmoette heel veel interessante mensen met een mooi verhaal, maar kon die verhalen niet allemaal kwijt in de tv-programma’s die ik maakte in Hilversum. Het waren niet altijd kijkcijferkanonnen en dus commercieel niet interessant. Om daar toch een uitlaatklep voor te vinden, ben ik in 2012 begonnen met  Suus TV. Ik interviewde mensen die ik leuk vond en mijn vriendinnen fungeerden als publiek. Dit deed ik volledig onbetaald, zonder visagie en met een ‘cameraman’ die nog nooit eerder een camera had vastgehouden en die alle kanten op ging haha. Het was verre van professioneel, maar ik vond het geweldig om te doen en op deze manier kon ik mijn ervaring vergroten.

In diezelfde periode heb ik ook mijn baan als tv-maker opgezegd, omdat tv maken ten behoeve van hoge kijkcijfers geen voldoening meer gaf. Ik wilde uiteraard mijn geld verdienen met Suus TV. Maar omdat ik het allemaal nog veel te onprofessioneel vond, wilde ik het niet zo de wereld in sturen. Dus ik bleef Suus TV kleinschalig produceren en liet mezelf daarnaast inhuren als incompany trainer en spreker voor vrouwen op het gebied van vrouwelijk leiderschap. Betaald spreker zijn vind ik geweldig om te doen, maar de bedrijfstrainingen verliepen niet bepaald moeiteloos. Ik had dat zwaar onderschat, dacht: “dat doe ik wel even” omdat ik tot dan toe alles waar ik JA tegen zei eigenlijk wel kon. Maar toen ik na een paar keer merkte dat ik er én niet heel goed in was én het ook niet leuk vond om te doen, besloot ik om ermee te stoppen.

Ik heb echt even gestruggled om te komen bij wat ik nu het liefste doe, maar ik heb ook veel in mezelf geïnvesteerd; ik heb coaches in de arm genomen, heb relevante trainingen gevolgd, zoals die van Amerikaanse multipassionate ondernemer, schrijver en filantroop Marie Forleo, ook heb ik een jaar met een salescoach gewerkt die me leerde om heel goed te worden in sales en ook dit jaar werk ik samen met een hele goede businesscoach die meedenkt met alle belangrijke stappen die ik zakelijk zet. Alles waarvan ik dacht: daar ben ik niet goed in, daar heb ik iemand voor ingeschakeld die dat wel is. Zo heb ik mezelf ontwikkeld met vallen en opstaan.

 

In The Spotlight

Ondertussen ging Suus TV gewoon door en een van die leuke en interessante mensen die ik interviewde was schrijver, spreker en sprekerscoach Lisa Portengen. Zij was zo onder de indruk van hoe ik werkte en hoe ik haar tijdens het interview had gecoacht, dat ze zei dat ik hier meer mee moest doen. Zij gaf aan dat dit een uniek concept was en dat ik dus mijn kans moest grijpen. Ik heb haar advies niet meteen opgevolgd, omdat ik mezelf als het ware had ingekapseld met beperkende gedachten als: “zo makkelijk kan het toch niet zijn, dat ik daar mijn geld mee ga verdienen”. Ik heb Lisa’s advies echt maanden genegeerd.

Maar Lisa gaf niet op en bleef me bellen en appen om ermee aan de slag te gaan. Ze had er zelfs met anderen over gesproken en die waren net als zij volledig overtuigd dat het een hit zou worden. Echter drong het bij mij nog steeds niet door. Totdat ik op een gegeven moment even bij mezelf te rade ben gegaan wat er aan de hand was. De maanden ervoor had ik continu geaffirmeerd dat ik graag mijn geld wilde verdienen met het interviewen en trainen van ondernemende vrouwen, maar mijn beperkende overtuigingen werkten als ruis. Hierdoor had ik niet door dat mij een unieke kans werd geboden om met mijn droom aan de slag te gaan. Uiteindelijk nodigde Lisa mij bij haar thuis uit om een videotestimonial op te nemen die ik dezelfde dag nog op mijn Facebook-pagina zou zetten, mét een allereerste aanbod voor In the Spotlight. Dit vond ik doodeng! Ik protesteerde nog zwakjes dat ik nog geen website had en dat de video professioneel moest worden opgenomen. Maar Lisa wilde er niets van weten en zo postte ik de videotestimonial op Facebook, opgenomen met mijn iPhone. In deze testimonial presenteerde ik mijn idee en bood ik een aantal plekken aan voor vrouwen om geïnterviewd te worden en wie geïnteresseerd was kon zich opgeven. Binnen 2 weken had ik 12 plekken verkocht en zo ben ik In The Spotlight gestart, een trainingstraject waarmee ik ondernemende vrouwen help om hun bedrijf en verhaal helemaal scherp te krijgen en vervolgens een professioneel video-interview met hen als deskundige op te nemen, waarmee ze heel veel nieuwe klanten en werk gaan aantrekken.

Wat dit voor mij vooral aangeeft is hoe hard wij elkaar als vrouwen nodig hebben om elkaar te helpen en te ondersteunen bij het waarmaken van onze dromen en ook om elkaar daarin de ruimte te gunnen. Je hebt echt een of meer mensen nodig die in je geloven en je motiveren. Zonder het aandringen van Lisa was In The Spotlight er waarschijnlijk niet gekomen, terwijl het nu mijn primaire bron van inkomsten is.

 

Toekomst

Omdat In the Spotlight een heel exclusief traject is waarbij ik maar een paar vrouwen kan helpen elke maand, ben ik op dit moment bezig met het ontwikkelen van een trainingsprogramma waarmee ik nog veel meer vrouwelijke ondernemers kan helpen. Daar is veel vraag naar en het lijkt me supertof om te doen en te lanceren dit najaar. Maar net zoals ik In The Spotlight niet vooraf had kunnen bedenken, probeer ik mij niet al teveel richten op het stellen van doelen en het helemaal uitstippelen van mijn toekomst. Ik geniet van wat ik op dit moment doe en laat me heel graag verrassen door wat er op mijn pad komt en dat waarvan ik intuïtief voel dat het gecreëerd mag worden.

 

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie om de dingen te doen waar ik plezier uit haal vooral uit mezelf, uit dat vonkje dat ik van binnen voel. Maar natuurlijk heb ik ook anderen nodig om mijn plannen te realiseren; ik kan het simpelweg niet allemaal alleen. Er zijn veel mensen die mij inspireren.  Eén daarvan is Wayne Dyer. Wayne Dyer (inmiddels overleden) was een Amerikaanse schrijver en spreker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Wayne Dyer zit voor mij in de ‘spirituele raad van bestuur’ van mijn bedrijf. Wat ik daarmee bedoel? Op momenten dat ik het even niet meer weet, dan tune ik op hem in en vraag ik hem om hulp. Dat doe ik trouwens ook met mijn eigen overleden vader. Dat klinkt misschien vaag, maar het helpt heel erg en ik krijg altijd antwoord. In de vorm van een idee, een artikel of tip die op mijn pad komt, een droom. Mijn andere grote inspiratiebron is mijn 5-jarige nichtje Lana omdat zij zo volledig zichzelf is en zoveel zelfvertrouwen heeft. Zij is helemaal niet bezig om zichzelf te vergelijken met andere kindjes, met ‘ben ik wel goed genoeg en kan ik het allemaal wel?’; zij is volledig overtuigd van wat ze kan en dat wat ze nog niet kan daar zoekt ze hulp bij. Ze geniet enorm van alles wat ze doet en daar inspireert ze mij enorm mee. Zij is mijn kleine goeroe.

 

Tips

Dat is dan ook meteen de tip die ik wil meegeven; ik gun alle vrouwen dat ze hun innerlijke Lana naar boven halen en gewoon gáán voor wat ze willen. Laat je niet tegenhouden door je drang naar perfectie, dat is alleen maar afleiding. Begin gewoon ergens mee en gaandeweg het proces schaaf je het wel bij. Je leert niet door alles te analyseren en te bedenken. Alleen maar door te doen. Last but not least: als je het nog niet doet, ga aan de slag met video. Video is by far de meest effectieve manier om je bedrijf te laten groeien. Om onder de aandacht te komen bij heel veel potentiële klanten en opdrachtgevers. Onderzoek wijst uit dat 80% van alle internetverkeer video is. 80 procent! Als jij het niet doet, doet iemand anders het. Begin met een kort videootje waarin je praat over iets waar je super gepassioneerd over bent. Iets waar jij heilig in gelooft. Waar jij helemaal AAN van gaat. Ga dat delen. Want jij bent belangrijk. En de wereld heeft keihard nodig wat jij te bieden hebt.

 

Waar kun je Suzanne vinden?