WFeatures

W Feature: Cathy Samé Lottin founder of Pink Turtle Foundation

Introductie

Mijn naam is Cathy Samé Lottin, net 46 geworden. Ik ben creatief, ondernemend en ik probeer uit alles wat op mijn pad komt zoveel mogelijk de positieve dingen te halen.

Homo Universalis

Ik noem mijzelf een homo-universalis. Met andere woorden; ik ben heel veelzijdig. Ik ben van huis uit oefentherapeut Mensendieck. Twaalf jaar lang heb ik een praktijk gehad voor oefentherapie, yoga, pilates, massage en ontspanningstherapie in Zandvoort. Acht jaar geleden heb ik mijn eerste album uitgebracht als singer songwriter. Heel vroeger heb ik dansles gegeven, ik hou van tekenen, fotografie en video’s maken.

Mijn leven op zijn kop

Vier jaar geleden is mijn leven op zijn kop komen te staan door heftige gebeurtenissen die elkaar op volgden. Ik was op dat moment single en had heel sterk de wens om moeder te worden. Toen ben ik op zoek gegaan naar een wensvader. Die heb ik gevonden. Na een aantal mislukte pogingen besloten we om er niet verder mee te gaan. Ik wist vooraf dat ik vleesbomen had, maar kwam erachter dat deze vleesbomen zodanig gegroeid waren dat zwanger worden helemaal niet meer mogelijk was. Ik moest acuut geopereerd worden. Na een operatie van ruim 4 uur bleken ze in totaal zo’n 25 vleesbomen te hebben verwijderd. De operatie en vooral het herstel bracht voor mij als zelfstandig onderneemster heel veel stress met zich mee. Als onderneemster geldt nu eenmaal geen werk, geen geld. Net toen ik herstellende was en weer begon met werken besloot mijn moeder te stoppen met leven. Zij was manisch depressief en had besloten te stoppen met eten en drinken. Toen ik haar thuis aantrof was ze al een week gestopt. Ik heb op dat moment alles opzij gezet en heb de laatste 2 weken van haar leven met haar doorgebracht. Een hele heftige maar mooie, liefdevolle ervaring. Een maand na het overlijden van mijn moeder, overleed mijn peettante bijna aan een hartstilstand. Dit was een grote schrok, omdat ik verder ook geen vader, broers en zussen heb, maar gelukkig is ze er nog. Een paar maanden daarna verloor ik een hele dierbare vriendin aan borstkanker. Een ongelofelijk heftige jaar dus.

Werken in het paradijs

Na alles wat er gebeurd was voelde ik aan alles dat ik op was. Ik liep op mijn reserves. De praktijk liep goed, maar ik had niet de energie om er 100% voor te gaan. De wurgcontracten van de zorgverzekeraars maakten het allemaal zwaarder. Ik besloot een lang gekoesterde wens te verwezenlijken: het werken op een luxe resort op een mooi tropisch eiland. Toen ik direct aangenomen werd op een resort in de Seychellen, besloot ik direct mijn praktijk te verkopen. Ik moest dus op stel en sprong van alles regelen voor mijn nieuwe baan en emigratie van twee jaar. Dit is gelukkig allemaal gelukt. Al snel bleek dat ik het beeld van werken op een tropisch paradijs had geromantiseerd. Natuurlijk bevond ik me in het paradijs en het werk was leuk en afwisselend. Maar het was keihard werken, 10 uur per dag met heel weinig vrijheid in de hitte. De vrijheid die ik als zelfstandig onderneemster zo gewend was, mistte ik. Ik merkte al gauw dat ik dit fysiek niet te lang zou aankunnen.

Borstkanker

Na een half jaar voelde ik een knobbel in mijn borst. Het was al snel duidelijk dat het behoorlijk groot was en dat ik terug moest naar Nederland. Mijn beste vriendin was in die periode bij mij op bezoek. Twee weken later haalde ze me in Nederland op van het vliegveld.

Achteraf waren er wel signalen dat er iets niet klopte in mijn lijf: ik was moe, viel heel veel af. Maar ik dacht ik ben in een nieuwe omgeving, eet andere dingen, beweeg meer, ander klimaat. Het viel me wel op dat mijn rechterborst niet afviel en mijn linkerborst wel. Ook toen gingen er nog geen alarmbellen bij mij rinkelen. Ik controleerde zelf mijn borsten wel regelmatig maar voelde niets. Tot ik op een dag een andere techniek gebruikte en ik dus wel iets heel hards voelde. In Nederland bleek dat de tumor al zo’n 14 cm was. In het ziekenhuis werd duidelijk dat het er niet rooskleurig uitzag. Ze hoopten dat de tumor met behandeling zou verkleinen en dat ze mijn borsten konden sparen maar begonnen ook alvast met voorlichting over amputatie. Gelukkig sloeg de behandeling heel goed aan. De tumor slonk met de dag en na 4 chemokuren was hij nog maar iets van 1 mm. Ik had allebei mijn borsten nog en voelde mij steeds beter.

Zelf genezen

Intussen had ik mij verdiept in een natuurlijke manier van genezing. Met aangepaste voeding, vitamines, beweging etc. En ik geloofde daar wel in. Ik heb dus tegen het ziekenhuis gezegd dat ik het verder wel alleen kon, mijn lijf had immers al 99% van het werk gedaan. Die laatste 1% zou ook wel lukken. Helaas bleek dat niet het geval. Na 4 maanden voelde ik de tumor weer die inmiddels al 3 cm was gegroeid. En dus zat ik weer in het ziekenhuis en mocht ik weer van voor af aan beginnen. Deze keer konden ze mijn borst niet redden. Inmiddels ben ik helemaal schoon en zit ik nog in het na-traject met immunotherapie om te zorgen dat het wegblijft. Het enge aan deze ziekte is dat je het pas merkt als het al uitgezaaid is. Pas als er een tumor zit, kun je hem voelen, of zien op een scan.

Pink Turtle Foundation

Ik heb ervoor gekozen niet in angst te leven maar het leven juist te omarmen. Het blijft onwerkelijk om erover te praten. Alsof het over iemand anders gaat. Toen ik de 2e keer het traject inging was ik op zoek naar zingeving. Iets wat mij hier houdt. Zo ben ik mijn stichting Pink Turtle Foundation gestart. Met mijn stichting wil ik verhalen van borstkanjers delen, kracht en empowerment delen door middel van opbeurende evenementen. Ik vind het ook belangrijk dat er meer acceptatie komt voor vrouwen die een, of allebei de borsten hebben verloren. Ook dan ben je nog vrouwelijk en mooi.

Mijn eerste evenement is een expositie in voormalige gevangenis de Koepel (cel 0.18) in Haarlem van 6 oktober t/m 11 november 2018.

Waar kun je Cathy en haar stichting vinden? 

Wil jij jouw verhaal delen om anderen te inspireren? Neem dan contact met ons op via info@wgotthis.nl