WFeatures

W Feature; Trouwambtenaar Mildred Nijhove

Introductie

Mijn naam is Mildred Nijhove, 54 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters. Ik doe administratief werk en ben daarnaast sinds januari van dit jaar officieel gestart met mijn eigen business als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) als Trouwambtenaar Mildred Nijhove. Dit is een droom die ik na lange tijd eindelijk heb waargemaakt en ik moet je zeggen nu ik een aantal huwelijken heb mogen voltrekken; ik ben verliefd op mijn vak!

Hoe het begon

Ik had eigenlijk altijd voor mezelf bedacht dat ik carrièrevrouw wilde worden. Voor mij betekende dat hard en fulltime werken, studeren en genoeg geld verdienen om iemand te betalen die bijvoorbeeld het huishouden voor me kon doen. Dat alles mét een gezin erbij. Met andere woorden; een vrouw die het allemaal voor elkaar had en alle ballen hoog wist te houden. Zo werd het vooral in de jaren 80 gepromoot door o.a. Amerikaanse films en tv series, maar ook van huis uit was dat een doel om na te streven derhalve hoger op de sociale ladder te komen. In de praktijk pakte dat iets anders uit.

Op de basisschool had ik volgens de citotoets Havo niveau. Maar omdat ik te gezellig was in de klas en te veel babbelde kreeg ik Mavo advies. Mijn ouders gingen daarmee akkoord, maar al snel bleek dat dat toch echt te makkelijk voor me was. Ik deed het met 2 vingers in mijn neus en stak weinig tot geen tijd in het maken van huiswerk of in het leren van de stof. Terwijl mijn klasgenoten aan het stressen waren voor examens, ging ik uit. Ik heb zelfs nog 3 weken gespijbeld en ben uiteindelijk geslaagd met hoge cijfers.

Na de Mavo ben ik een “gezelligeheidsopleiding” gaan doen, nl de Modevakschool. Waar ik me erg heb vermaakt met uitgaan en modeshows doen. Mijn droom om die succesvolle carrièrevrouw te worden leek enorm naar de achtergrond geschoven. Pas toen ik zwanger werd van mijn oudste dochter kwam die drang weer naar boven.

Zo ben ik de juridische sector ingerold. Ik kwam via het uitzendbureau binnen bij het ABP als data typiste en heb mij door middel van trainingen opgewerkt naar juridisch medewerker. In deze rol was ik de spil tussen de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige, de werkgever en de client. Ik vond het een fantastische functie omdat ik als mensen-mens iets significants kon betekenen voor anderen en dan met name de cliënten. Helaas veranderde dat in het kader van efficiënter werken. Mensen werden gezien als nummers en de tijd die we aan cliënten mochten besteden werd drastisch ingeperkt. Ik was het hier niet mee eens en bleef op mijn oude manier werken. Dat werd me niet in dank afgenomen en uiteindelijk ben ik door een burn-out daar weg gegaan. Op dat moment was ik zwanger van mijn jongste en ben toen gaan bedenken wat echt belangrijk voor me was. Ik was nl. van plan om rechten of psychologie te gaan studeren. Maar door mijn ervaring bij het ABP merkte ik dat ik niet in dat wereldje paste en heb toen gekozen voor mijn gezin. Uiteindelijk vond ik dat ik het nog best ver had geschopt en besloot om mijn dochters klaar te stomen voor de maatschappij zodat zij het nog verder konden schoppen dan ik.

 

 

Trouwambtenaar

Het heeft jaren geduurd voordat ik de stap naar trouwambtenaar heb durven zetten. Mijn 2 dochters hebben mij uiteindelijk de welbekende schop onder de kont gegeven, “Mam” zeiden ze “Je zegt altijd dat wij dingen moeten proberen, jullie hebben ons altijd gestimuleerd; practice what you preach! Nu is het jouw beurt.” Daar viel niets tegenin te brengen, dus deed ik in november 2017 de opleiding tot zelfstandig trouwambtenaar.

Nadat ik mijn BABS opleiding had afgerond en mijn certificaat had gehaald, had ik een lach van oor tot oor. Mijn moeder noemde me zelfs een lachende idioot, zo happy was ik! In eerste instantie had ik bedacht dat ik het rustig aan zou doen en eerst mijn business zou opbouwen. Maar ik werd al gauw gevraagd door kennissen en familieleden om hen te trouwen. Het mooie was dat het niemand verbaasde dat ik ervoor had gekozen om trouwambtenaar te worden, iedereen vond het perfect bij me passen. Toen ik door de eerste 2 stellen werd gevraagd om hen te trouwen, ben ik meteen in actie gekomen om mijn bedrijf op te zetten. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel, deed trainingen via het KvK, heb een website laten maken, ging naar netwerk events en bezocht trouwbeurzen.

Wat het voltrekken van een huwelijk zo mooi maakt, zijn de twee levens die bij elkaar komen en de hoeveelheid liefde die daarmee gepaard gaat. Mijn motto is “Liefde is leven en leven is liefde” en dat wil ik ook uitdragen in de huwelijken die ik voltrek. Ik verzamel de bijzondere verhalen van het aankomend bruidspaar en hun familie en vrienden en verwerk dit in een op maat gemaakte ceremonie. Het feit dat ik die verhalen mag vertellen tijdens de ceremonie vind ik echt heel bijzonder. Mijn streven is om het bruidspaar een onvergetelijk moment te bezorgen. Ik geloof ook niet in een standaard huwelijksceremonie, ieder mens is uniek, ieder koppel is uniek en daar houd ik rekening mee. Zij moeten zichzelf voor de volle 100% herkennen in wat ik daar vertel en het gevoel hebben dat zij op dat moment in de spotlights staan. Daar zet ik mij volledig voor in.

 

 

 

 

Eerlijk zijn naar mijn klanten vind ik erg belangrijk, zeker als het over geld gaat. Mijn prijzen staan gewoon op mijn website. Veel trouwambtenaren doen dit niet, die stellen pas na de kennismaking een offerte op. Dat vind ik riskant. Stel nu dat je als aankomend bruidspaar een enorme klik hebt met een trouwambtenaar, maar je ontvangt na de kennismaking een offerte die ver buiten het budget ligt, dan heb je een probleem. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten vooraf weten waar ze aan toe zijn en dat wordt enorm gewaardeerd. Trouwambtenaar zijn bezorgd mij ontzettend veel plezier en voldoening, dat is voor mij de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Dit is mijn carrière.

 

 

Toekomst

Ik hoop dat ik over 5 jaar nog net zo bevlogen en enthousiast ben als nu. Daarnaast is het mijn doel om tegen die tijd geen blaadjes meer nodig te hebben; ik wil de ceremonie meer vanuit de losse pols kunnen doen. Ik wil namelijk nog dieper in de harten van mensen binnenkomen en ervoor zorgen dat die ceremonie in hun geheugen gegrift staat.

Tips

Het klinkt misschien erg cliché, maar mijn tip is; volg je hart. Start gewoon, je ziet gaandeweg wel of het lukt of niet. Maar als je niets doet, dan zul je altijd spijt hebben dat je niets hebt ondernomen en dat is zonde.

Waar kun je Mildred vinden?