WFeatures

W Feature; Jahel Tam owner of The Natural Hair Doctor

Mijn naam is Jahel Tam, ik ben 30 jaar en moeder van 3 kindjes; een meisje van 6 en een tweeling (jongen en meisje) van 5. Ik ben eigenaar van The Natural Hair Doctor een familiebedrijf dat ik 2010 heb overgenomen van mijn moeder. Mijn familie en vrienden omschrijven mij als iemand die ambitieus, gedreven en doelgericht is. Iemand die eerst aan anderen en daarna pas aan zichzelf denkt en tot slot kun je mij ook omschrijven als een combinatie tussen ratio en gevoel. Ik zit veel in mijn hoofd, denk over veel dingen na, maar ik volg ook mijn intuïtie en gevoel bij het maken van belangrijke keuzes.

 

Jong geleerd

Ik heb mijn kennis wat betreft haar voor het grootste gedeelte van mijn moeder geleerd. Mijn moeder is dreadlocks-expert en begon 40 jaar geleden Levi’s Dreads vanuit onze woonkamer. Zij heeft door de jaren heen heel wat afgereisd en veel kennis vergaard over de verzorging van haar en heeft daardoor een grote clientèle opgebouwd die zij adviseert en helpt op het gebied van verzorging en dreadlocks.

 

Als klein meisje stond ik vaak naast mijn moeder wanneer ze met een klant bezig was en observeerde haar werk. Mijn interesse voor haar begon toen ik om mijn 11e besloot dat ik geen dreadlocks meer wilde. Mijn zussen en ik hadden heel ons leven al dreadlocks, maar ik besloot op dat ik er klaar mee was. Mijn moeder liet het toe, maar gaf wel aan dat ik vanaf dat moment zelf verantwoordelijk was voor mijn haar. Zo heb ik op zeer jonge leeftijd geleerd hoe ik met mijn eigen haar om moest gaan.

 

Door zelf met mijn haar bezig te zijn werd mijn interesse gewekt om net als mijn moeder ook voor anderen hun haar te doen. Op mijn 15e vond ik het tijd om mijn nieuw verworven skills bij klanten uit te proberen, dus stapte ik vol goede moed mijn moeders kapperszaak binnen om aan het werk te gaan. “Waar zijn je klanten?” vroeg ze me, waarop ik antwoorde “U heeft toch klanten?”. “Dat klopt.” zei ze “Dat zijn míjn klanten, ga opzoek naar je eigen klanten en dan kun je terug komen.” In eerste instantie was ik beledigd, want ik had verwacht dat ik zo aan de slag kon, maar uiteindelijk nam ik de stap en ging ik aan de slag met het bouwen van mijn eigen clientèle. Twee jaar later had ik ruim 50 klanten geworven en kon ik bij mijn moeder aan het werk. Weer 3 jaar later, op mijn 21e, mocht ik de zaak van mijn moeder overnemen. Inmiddels ben ik alweer 8 jaar eigenaar van The Natural Hair Doctor en gaat het ontzettend goed met mijn business.

 

The Natural Hair Doctor

Wij zijn geen reguliere kapperszaak. Wij zijn gespecialiseerd in workshops, trainingen, dreadlocks, haaranalyse en behandelingen voor mensen met haar en hoofdhuidaandoeningen. Wat ons onderscheidt van andere haarspecialisten is dat wij niet alleen advies geven over hoe je je haar en/of hoofdhuid kunt behandelen, maar wij bieden je ook coaching om dat te implementeren, zodat je als client weet wat je moet doen. Vaak worden klanten na het advies aan hun lot overgelaten, waardoor het zelf onderhouden vaak mis gaat. Wij doen aan begeleiding en haar-educatie waardoor cliënten goed geïnformeerd aan de slag kunnen. Wij werken alleen met natuurlijke en veganistische producten, dus er worden geen chemische middelen gebruikt bij onze behandelingen. Daarnaast reis ik door Europa voor het geven van workshops en om mijn klanten te faciliteren op het gebied van dreadlocks. Ik ga hiervoor vaak naar Groot Brittannië, Duitsland, België, Spanje, Portugal en Hongarije.

 

Moeilijke periode

5 jaar geleden ontdekte ik dat ik zwanger was van mijn tweeling nadat ik 3 maanden eerder was bevallen van mijn dochter, dat was een moeilijke tijd. Ik raakte in een depressie en dat had weerslag op mijn bedrijf. Na de bevalling van mijn tweeling werd het alleen maar erger. Mijn toenmalige partner was er niet voor mij en de kids en uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan. Daar stond ik dan, plotsklaps was ik een alleenstaande moeder van 3 hele kleine kindjes. Ik heb mijn hoofd boven water weten te houden, maar het was een ontzettende donkere periode. De 2 belangrijkste dingen die mij hebben geholpen om uit mijn depressie te komen waren; mijn kinderen én het starten van mijn 2e bedrijf, namelijk een vegan haarproductlijn. Dankzij mijn kinderen realiseerde ik mij dat het me niet kon veroorloven om bij de pakken neer te zitten. Ik kwam er ook snel achter dat werken aan iets wat ik leuk vond om te doen en waar ik positieve energie van kreeg enorm bijdroeg aan mijn herstel. Ik heb 3 jaar lang keihard gewerkt om mezelf er weer bovenop te helpen, ik las veel boeken over zelfontwikkeling, ik deed trainingen, sprak met mensen over wat ik doormaakte en ik deelde ook mijn kennis en ervaring doormiddel van workshops die ik gaf over het hele land. Ik kan wel zeggen dat zo’n periode me dichter bij mezelf heeft gebracht.

 

Toekomst The Natural Hair Doctor

The Natural Hair Doctor groeit nog steeds. We krijgen zo veel nieuwe cliënten erbij, dat ik inmiddels de tel kwijt ben. Maar ik wil meer, ik ben bezig met het samenstellen van een team van vrouwelijke ondernemers die door mij worden gecoacht en begeleid. Deze vrouwen hebben allemaal hun eigen expertise op het gebied van haar en samen met hen wil ik een vegan haarsalon opzetten, waarin wij cliënten kunnen helpen vanuit onze individuele expertises. Daarnaast zie ik het voor mij dat wij de wereld rondreizen om workshops te geven. Ik vind het namelijk erg goed om te zien hoe mensen steeds beter voor zichzelf gaan zorgen, zich bewuster worden van hun gezondheid en vaker kiezen voor natuurlijke producten om dat te kunnen doen, daar wil ik een grotere bijdrage aan leveren.

Het is voor mij ook heel erg belangrijk om een footprint achterlaten voor mijn kinderen. Ik wil dat zij zich ervan bewust zijn dat ze dingen doen die ze leuk vinden, dat ze hun hart volgen en dicht bij zichzelf blijven.

 

 Tips

De tips die ik startende ondernemers wil meegeven is om altijd dichtbij jezelf te blijven. Mensen zullen je vaak willen adviseren en dat is prima. Maar ga niet volledig mee in wat zij denken dat goed voor je is, vooral als het niet overeenkomt met jouw visie. Luister naar je gevoel, je intuïtie en dan zit je altijd goed. Doe onderzoek voordat je start met een eigen bedrijf, laat je goed informeren over praktische zaken zoals verzekeringen, belasting e.d. want dat zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien door startende ondernemers. Het zou zonde zijn als je door dat soort kleine dingen je onderneming zou moeten stoppen.

 

Waar kunnen we Jahel vinden?