WFeatures

Wgotthis Features for Fempreneur In The City: Fatima Essahsah

 

Mijn naam is Fatima Essahsah, 32 jaar, getrouwd, moeder van Yanis. Je kunt mij omschrijven als een gevoelsmens, hoogsensitief en creatief. Ik volg mijn intuïtie, ik ben iemand die gaat voor waar ze in gelooft en ik onderzoek graag de oorsprong van de dingen die mij interesseren. Daarnaast ben ik ondernemer pur sang, mijn journey als eigen baas begon tijdens mijn afstudeerperiode voor mijn bachelor Social Work. Ik had een scriptie geschreven ter bevordering van de culturele diversiteit binnen theaters. Mijn scriptie werd mijn businessplan en ik ben meteen vanuit mijn opleiding adviesbureau Bureau Yan gestart. Inmiddels coach ik al bijna 10 jaar op succesvolle wijze ondernemers en schrijf ik programma’s voor sociale en culturele instellingen. Wij zetten daarbij kunst en mode in als middel. Een concreet voorbeeld daarvan is het Amsterdam Fashion College. Het Amsterdam Fashion College is een alternatief onderwijsprogramma voor jongeren en jong volwassenen die een start willen maken in de mode branche. Daarnaast heb ik een sieradenlijn genaamd Stones Stories, welke is geïnspireerd door de Berber cultuur.

Stones Stories

Mijn reis naar Stones Stories heeft mij echt gevormd. Het begon met een simpele vakantie naar Marokko, waar mijn oog viel op prachtige ambachtelijke sieraden. Deze sieraden gingen gepaard met verhalen die werden verteld door de lokale bevolking. Dit fascineerde mij zodanig, dat ik meerdere keren op en neer ben gereisd naar Marokko om informatie te vergaren. Uiteindelijk ben ik op het idee gekomen om een sieradenlijn te ontwerpen waar deze verhalen aan gekoppeld zijn. De eerste collectie van Stones Stories is een ode aan mijn moeder Habiba. Door het cultureel erfgoed van Noord Afrika kon ik beter begrijpen waar mijn (voor)ouders vandaan komen. De expositie van de eerste collectie was een enorm succes, omdat mensen werden geraakt door de verhalen achter de sieraden en tot mijn verbazing verkocht ik ook nog de helft van de collectie in 1 avond. Het heeft mij ook de gelegenheid geboden om mijn vader beter te leren kennen. De trip naar de geboorteplaats van mijn vader was voor de kindertentoonstelling Ziezo Marokko. Ik heb dit gedaan om dichter bij de (jeugd)verhalen van mijn vader te komen. Stones Stories heeft ervoor gezorgd dat ik weet wie ik ben en wat mijn missie in deze wereld is en daar ben ik enorm dankbaar voor.

 

Dicht bij mezelf blijven

Wat voor mij erg van belang is om dicht bij mezelf te blijven, is om te accepteren wanneer ik mij verdrietig, boos of gefrustreerd voel. Ik kan zeggen dat ik op dit moment genoeg van mezelf houd om die emoties gewoon toe te laten. Verzetten heeft geen zin, dat zorgt alleen maar voor onnodig lijden. Maar ik zorg wel dat ik er niet te lang in blijf zitten. Daarnaast zorg ik ervoor dat voldoende tijd voor mezelf neem. Als ondernemende moeder kan dat best lastig zijn omdat je te maken hebt met een druk schema. Maar ik maak tijd vrij om iets leuks voor mezelf te kunnen doen en mezelf weer op te kunnen laden. Daar profiteer niet alleen ik van, maar ook mijn gezin.

Toekomst perspectief

Op dit moment zijn we bezig om een langdurige samenwerking te ontwikkelen met het Amsterdam museum en het van Gogh museum. Daarnaast ben ik met de gemeente Amsterdam in gesprek om te kijken wat wij op grotere schaal zouden kunnen betekenen voor jongeren op het gebied van fashion. Wat wij willen is een voortraject zijn voor jongeren bij wie het nog ontbreekt aan o.a. zelfvertrouwen om zich in te schrijven bij o.a. het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) Vaak denken deze jongeren dat zij niet in dit wereldje thuis horen of ontbreekt het hen aan zelfvertrouwen op andere vlakken, terwijl ze wel een grote liefde voor mode hebben. Wij willen hen helpen om goed beslagen ten ijs te gaan, door o.a. hen te helpen in zichzelf te geloven.

Lessons learned

Mijn belangrijkste lesson learned als ondernemer is het opzoeken van samenwerkingen. Doe niet alles alleen, maak gebruik van elkaars talenten. Als ik nu een nieuw project zou opstarten, dan zou ik dat absoluut niet alleen doen. Een groot gedeelte van mijn verdiensten investeer ik ook in samenwerkingen met anderen. John de Mol zei het heel mooi, hij gaf aan dat hij niet de slimste persoon is, maar dat hij wel het talent heeft om de juiste mensen bij elkaar te brengen om tot een gewenste creatie te komen. Samenwerken is de beste manier om jezelf de ontwikkelen en om te groeien als persoon en als ondernemer.

Tip

De tip die ik wil meegeven aan ondernemende vrouwen is om van jezelf te houden. Ondernemerschap is vaak vrij solitair, daarom is het zo belangrijk om te geloven in jezelf, goed voor jezelf te zorgen en weten dat je goed genoeg bent. Daarnaast denk ik dat het belang van kwetsbaarheid niet onderschat moet worden. Kwetsbaarheid is een kracht, het zorgt voor herkenning en verbinding met de ander. Vroeger was ik er heilig van overtuigd dat kwetsbaarheid geen plek had in het ondernemerschap, maar inmiddels ben ik er wel achter dat dat niet klopt. Het verhaal achter de onderneming is waar je de connectie met anderen maakt.

Je kunt Fatima 7 februari live zien tijdens Fempreneur in the City in De Nieuwe Bibliotheek te Almere. Kaarten kun je hier kopen: https://www.denieuwebibliotheek.nl/actueel/agenda/fempreneur-in-the-city-maureen.html

 

Waar kunnen we Fatima vinden?