WFeatures

Wgotthis Features for Fempreneur In The City: Marleen Basart oprichter en directeur van BitesWeLove

Marleen Basart

Mijn naam is Marleen Basart, 34, ik woon samen met mijn vriend en onze 2 kindjes, Puck van 2,5 en een Kobe van 7 maanden, in Amsterdam. Ik ben directeur en founder van BitesWeLove. Bij BitesWeLove maken we lekker gezonde snacks op basis van noten. Deze verkopen we onder andere via de grotere bedrijfscateraars, airlines, scholen, hotels, evenementenlocaties, maar ook bijvoorbeeld via Marqt, NS kiosken en vanaf komend jaar via de landelijke supermarkt. We brengen gezond & lekker altijd samen in onze tussendoortjes en maken het zo gemakkelijker en lekkerder een gezondere keuze te maken. Onze bites geven je bakken vol energie, zonder suikerdip. Met een ambitieus (vrouwen) team sturen we de business aan vanuit ons kantoor in Amsterdam.

Ik zou mezelf omschrijven als een gevoelsmens, maar dwing mezelf keuzes te maken met een goede dosis ratio. Daarnaast ben ik erg praktisch én positief ingesteld, twee eigenschappen die mij heel erg helpen als ondernemer zijnde. Ik ben goed in het uitdenken van welke stappen ik moet nemen om dingen voor elkaar te krijgen en ik laat me niet klein krijgen door tegenslagen omdat ik weet dat altijd een manier is om er bovenop te komen.

BitesWeLove

Ik heb international management gestudeerd in Rotterdam, met het idee om de wereld rond te reizen, maar ik begon mijn loopbaan als management trainee bij een Nederlands icoon; Albert Heijn. Daar heb ik verschillende functies bekleed, waaronder assistent supermarktmanager van een Albert Heijn XL in Overvecht, ik ben category manager geweest en ik heb gewerkt op de marketing afdeling van het hoofdkantoor. Na 6 jaar in een corporate omgeving gewerkt te hebben, besloot ik in 2012 om te beginnen als ondernemer.

Ik heb altijd een grote liefde gehad voor lekker eten. Ik kom zelf uit een familie van artsen en ik ben als enige niet de medische kant op gegaan. Mijn ouders werkten allebei fulltime en een van de dingen die we als gezin deden om qualitytime met elkaar door te brengen was samen eten. Ik associeer eten daarom ook vaak met dingen samen doen, tijd met elkaar doorbrengen, gezelligheid. Ik merk dat dat zich in mijn eigen gezin door vertaald; mijn vriend is kok en mijn kindjes zijn allebei ook gek op lekker eten. Daarnaast houd ik ontzettend van de verhalen achter eten, recepten of ondernemers die met passie en liefde een bepaald product willen vermarkten.

Dus toen ik begon met mijn onderneming was het niet meer dan logisch om te kiezen voor voeding. Ik startte eerst met FoodWeLove, een subscription based business waar wij food boxen aanboden als aanvulling op de standaard boodschappen. Dus boxen met heerlijke delicatessen, aangevuld met recepten en verhalen achter de producten. Een jaar later ben ik BitesWeLove gestart met twee ervaren ondernemers uit de noten business. Toen ik zwanger werd van mijn dochter realiseerde ik me dat het irreële superpowers vereiste beide bedrijven succesvol uit te bouwen én tijd met mijn nieuwe gezin door te brengen, dus heb ik in 2016 ervoor gekozen om de inhoud van de business van FoodWeLove te verkopen en mij volledig te richten op BitesWeLove.

Lessons learned

Laat ik voorop stellen dat fouten maken een inherent onderdeel is van ondernemen. Je betreedt een compleet nieuw territorium waarin je moet ontdekken hoe de dingen werken, wat het beste past bij jou als ondernemer en je bedrijf. De beste manier om dat te ontdekken is door te doen en dat gaat geheid een paar keer mis. Maar daar leer je van en zo ontwikkel je je steeds verder. Een goed voorbeeld van een lesson learned voor mij heeft te maken met de verpakkingen van onze producten. Een jaar geleden hebben we nieuwe verpakkingen geïntroduceerd om onze producten te rebranden en ik weet nog dat ik aan de drukpers stond voor de eerste print van de folies en dacht: “Dit is niet goed genoeg”. Maar onder het mom, tijd is geld, laten we eerst eens testen of het überhaupt werkt want we kunnen later nog bijsturen, hebben we toch doorgedrukt. Achteraf gezien besef ik me dat het beter was geweest om toch mijn gevoel te volgen en het niet te laten drukken zoals het was, dat had ons namelijk heel wat tijd en geld gescheeld. We zijn nu een jaar verder en moeten weer een aanpassing doorvoeren. Momenteel zitten we dus weer in een designproces en die fout zal ik echt niet meer maken.

Andere lessons learned hebben weer te maken met het aannemen van de juiste mensen. Dat is echt een vak apart. Ik heb dit in het verleden vaak gedaan ‘op gevoel’ maar heb geleerd dat ik hier niet goed genoeg op kan sturen. Een goede persoonlijke klik met iemand hebben betekent zeker niet dat het een goede aanwinst is voor het team. Dit heeft dan ook een paar keer niet zo goed uitgepakt. We hebben nu de sollicitatieprocedures uitgebreid met een persoonlijkheidstest, maar ook een halve meewerkdag toegevoegd. Zo kunnen wij maar ook de sollicitant beter inschatten of de baan goed past. Dit heeft uiteindelijk goed uitgepakt want we hebben nu een super leuk team zitten. (We hebben trouwens ook een vacature voor operationeel manager open staan!)

 

 

Opladen en inspiratie

Ik werk fulltime, ik heb 2 kleine kindjes, dus als ik eerlijk ben heb ik niet zo heel veel tijd voor mezelf. Vaak denken mensen die ondernemer willen worden dat je volledige vrijheid hebt en je je tijd helemaal naar eigen inzicht kunt indelen. Dat is een illusie, want ondernemerschap vraagt gewoon heel veel van je. Zeker als je business nog relatief klein is, zoals de onze (met 6 vrouwen op kantoor). Natuurlijk heb ik als zelfstandig ondernemer wel meer ruimte voor flexibiliteit en dat is erg prettig, maar ik zwem niet in zeeën van tijd en daarnaast vind ik het heerlijk om tijd die ik heb te spenderen aan mijn gezin. De tijd die ik heb voor mezelf gebruik ik om te lezen en vaak is dit literatuur gerelateerd aan mijn business en ik probeer ook minimaal 1 keer in de week te kickboksen. Inspiratie haal ik vooral uit onze business trips naar de UK, ze zijn daar veel verder dan hier op het gebied van Retail dus daar leer ik enorm veel van. Maar ook uit blogs als Sprout e.d. en verhalen van andere ondernemers. Ik vind het erg mooi om te lezen of te horen hoe zij hun business zijn begonnen, welke pivots zij hebben gemaakt en wat hun motivatie is geweest om te doen wat ze doen.

Tips

Accepteer dat je als ondernemer continu aan het leren bent en dus vaak dingen niet meteen kunt. Wees niet te streng voor jezelf en beoordeel jezelf niet op wat je in het verleden fout hebt gedaan of waar je nu staat, maar op de stappen die je maakt, je leercurve. Jezelf te streng beoordelen zorgt er alleen maar voor dat je verstijft en dat gaat ten koste van je ontwikkeling. Daar ben ik de afgelopen jaren aanzienlijk beter in geworden. Blijven hangen in piekeren over wat je “verkeerd hebt gedaan” is nutteloos. Zie het, analyseer het, leer ervan, en move on.. Een andere tip is om een goede partner te zoeken, iemand die je kan helpen met de zaken waar jij niet zo goed in bent, die je een spiegel kan voorhouden en het tegen je durft te zeggen wanneer je het fout hebt. Maar ook iemand die je een positieve boost kan geven wanneer je het even niet meer ziet zitten. Ik heb sinds 2016 een nieuwe zakenpartner, Liesbeth, waarin ik mijn ideale businesspartner heb gevonden. Dat heeft niet alleen onze business aanzienlijk beter gemaakt, maar ook een stuk leuker.

En last but not least; je moet zo nu en dan even van een afstand naar je business en projecten kijken en jezelf vragen “als ik nog eens opnieuw zou beginnen, zou ik dit dan weer doen?” of “Zou ik hier opnieuw mijn geld in investeren?”. Als je dat niet met een volmondig ja kan beantwoorden, kijk jezelf dan eens serieus in de spiegel. Maybe it’s time to kill your darling. Soms moet je bepaalde ideeën afschrijven, hoe mooi ze ook lijken.

 

Waar kunnen we Marleen/BitesWeLove vinden?