WFeatures

W Feature; Martha Douwma ondernemende jobhunter

Martha

Mijn naam is Martha Douwma, ik ben moeder van een hele leuke tweeling, Milton en Alex van 18, uit een bi-culturele relatie. Mijn zoons hebben een hele sterke band met elkaar en ik met hen. Ik ben niet meer getrouwd met hun vader. Maar mijn ex en ik hebben een hele goede relatie en dat vind ik ontzettend waardevol voor ons allemaal. Mijn passie is dansen en dan voornamelijk op Latijns-Amerikaanse muziek als Salsa en Bachata. Dansen is voor mij een enorme uitlaatklap waar ik de stress op de dansvloer kan laten en mij volledig kan laten opgaan in de muziek. Iets doen, waar je je zo aan op laadt en daarbij kunt ontspannen, raad ik iedereen aan. Het is een echte feel good-factor! Er zijn tijden dat er even minder ruimte is voor dansen, maar ik pak het altijd weer op. Je kan het vergelijken met dezelfde voldoening als na hardlopen.

 

 

Mensen in mijn omgeving zouden mij omschrijven als vrolijk, energiek en enthousiast, dat is het eerste wat opvalt wanneer je mij ziet. Ik vind ik het erg leuk om de dingen van het leven te beschrijven, dat doe ik het liefste via Facebook. Ik deel dan mijn visie op uiteenlopende gebeurtenissen in het leven die mijn aandacht hebben getrokken en probeer hier enigszins prikkelend in te zijn. Dit doe ik ook op LinkedIn maar dan wel op een professionelere en iets ingetogenere manier. Ik krijg daar veel mooie feedback op terug, mensen vinden het vaak inspirerend. Van een andere alleenstaande moeder kreeg ik te horen dat zij heel veel herkende in wat ik deelde en dat het haar goed deed. Mijn kracht ligt in het feit dat ik open durf te zijn en mij kwetsbaar durf op te stellen. Dit is als een uitlaatklep voor mezelf, maar tegelijkertijd helpt het ook andere mensen in hun bewustzijn.

 

 

Ondernemerschap zonder KvK

Je kunt mij omschrijven als ondernemer zonder een KvK-nummer. Ik heb voldoende talent om kansen te zien, mooie verbindingen te maken en mogelijkheden te creëren. Maar ik heb niets met de praktische en zakelijke kant. Daarmee bedoel ik; administratie, facturatie, belasting en acquireren, dat ligt mij allemaal niet. Voor mij zijn dat energie-slurpers, waardoor hetgeen waar ik energie van krijg ondergesneeuwd raakt. Momenteel steek ik mijn ondernemende talenten in het vinden passend werk.

Toen ik werkloos werd, heb ik mijn begintijd vooral gebruikt om uit te zoeken wie ik was en wat ik zou kunnen doen op het gebied van werk. Daarnaast merkte ik dat ik niet zozeer rouwig was om het verlies van mijn baan bij mijn toenmalige werkgever, maar meer over het verlies van het leveren van nut en het bijdragen aan een groter geheel. Achteraf kwam ik erachter dat dat de kernwaarden zijn voor mijn werk en mijn privé leven. Omdat ik werken zo fijn vind, heb ik nooit de behoefte gehad om het ervan te nemen of om even niets te doen, dat zit gewoon niet in mij. Dus ik ben vrijwel vanaf het begin erg actief geweest.

 

 

Wat ik wilde was een baan in de communicatie. Iemand bracht mij in contact met het netwerk Community Managers Nederland. Via hen kwam ik in contact met een aantal community managers.   Dit was een ontdekkingstocht, om te kunnen ervaren of dit werk was wat ik zou willen doen. Een community aansturen was niet mijn behoefte, maar het community element zelf sprak mij wel aan. Samen werken, kennis delen, naar doelen toe werken.  Vervolgens kwam ik terecht bij DeBroekriem; een community voor en door werkzoekenden. Daar ben ik voor hun LinkedIn-groep aan de slag gegaan als Moderator/Communitybuilder, waar ik verantwoordelijk was voor het leveren van inspirerende content en het opstarten en onderhouden van online gesprekken. Ik werd uitgedaagd om workshops te geven en beleefde daar plezier aan. Kortom, ik heb veel verschillende dingen geproefd en geprobeerd om ervaring op te doen. Ik heb mijn kennis en netwerk uitgebreid om mijn weg naar een communicatiebaan te vinden. Buiten je comfortzone treden, dat is een veelgebruikte aanrader. Toch kun je je erin oefenen, met kleine stappen. Dat was ook de kern van mijn betoog op de “zeepkist”, het podium tegenover zo’n 55 eventmanagers van DeBroekriem.

Kenmerk van werkzaamheden bij DeBroekriem is wel het tijdelijke karakter. Om doorstroom te bevorderen en meerdere mensen te kunnen faciliteren in hun ontwikkeling. Na negen maanden nam ik met een dubbel gevoel afscheid. Van een leuke en leerzame tijd, veel positiviteit en nieuwe ervaringen en nog zonder nieuw doel. Gelukkig kan je, als je er oog voor hebt altijd nieuwe werkzaamheden of werkkringen vinden. Of gevonden worden. Dat werd mijn betrokkenheid bij Naas en Female Wave of Change.

 

 

Mens Werk en Maatschappij

Het drieluik Mens Werk en Maatschappij zijn belangrijke drijfveren voor mij en onderwerpen waar ik veel energie van krijg. Naast het zoeken van werk vind ik het ook heel erg belangrijk een bijdrage te leveren aan mens en maatschappij. Dit doe ik door op vriendschappelijke basis kennissen en vrienden te begeleiden of adviseren op het gebied van bijv. werk of zakelijke onderwerpen. Maar ook door mij op vrijwillige basis aan te sluiten bij verschillende organisaties zoals stichting Naas, een organisatie die zich inzet om het leven van jongeren met een islamitische achtergrond in Nederland te verbeteren. Ik ben onderdeel van de inner circle van Female Wave of Change, een internationaal platform dat zich inzet om vrouwen te verbinden, kennis & ervaring te delen en nieuwe kansen te creëren. Vanuit vrouwelijk leiderschap, vrouwelijke waarden en energie. Hier lever ik incidenteel een ondersteunende rol. Ook was ik actief als projectondersteuner en bij het RPA – NHN, een samenwerkingsverband voor, werkgevers, werknemers, werkzoekenden, onderwijs en overheid. Bij hun evenement Kracht on Tour vertegenwoordigde ik het Huis van het Werk. Al deze organisaties raken mijn persoonlijke drieluik en bieden mij de kans om mijn kernwaarden te vervullen en hielpen mij bij mijn brede oriëntatie. Ik kijk er positief op terug, dat ik bij zoveel verschillende en interessante mensen heb ontmoet, maar ook hele andere organisaties van nabij heb leren kennen.

 

Van communicatie naar coaching

Inmiddels heb ik besloten om mij te richten op een ander vakgebied. In mijn zoektocht naar die communicatiebaan kwam ik erachter dat dit vakgebied zo ontzettend breed is en dat er zoveel concurrentie is i.v.m. de verzelfstandiging van professionals (zzp’ers) dat ik voor mezelf heb geconcludeerd dat het mij niet ging lukken om mij daar tussen te wurmen. Ik overweeg om mij te richten op ondersteuning of begeleiding van mensen (op het gebied van werk). Communicatie, schrijven, een ondersteunende of begeleidende rol zal altijd een belangrijk onderdeel blijven van wat ik doe. Dat is voor mij een belangrijke les geweest, verdiep je in de arbeidsmarktcijfers. 51 en 53% wil of is genoodzaakt in een andere sector te gaan werken. Het kan zijn, dat je alsnog je hart gaat volgen, of je baan kiest omdat er voldoende kansen in zijn.

 

Toekomst

Ik heb voor mezelf niet echt een concreet lange termijn plan. Wel wil ik op dezelfde voet doorgaan, dit past erg bij mij. Mijn passie voor mens, maatschappij blijven doorvoeren, maar dan in combinatie met een baan waar dit ook in naar voren komt. Daar ligt mijn ziel en zaligheid en dat is mijn duurzame leidraad.

Tips 

Ha tips, deze sluiten aan, bij het verhaal hierboven. Als je wilt beginnen aan iets nieuws; hetzij een eigen onderneming, een nieuwe baan of een opleiding, maar je weet nog niet zo goed waar je moet beginnen, kijk dan of je te maken hebt met een blokkade. Als er een blokkade is, dan zit de oorzaak meestal in het; niet willen, niet weten of niet kunnen.  Niet willen kan zijn dat je iets doet wat niet bij je past en waar je geen voldoening uit haalt. Dan is het van belang dat je gaat onderzoeken wat dat dan wél is voor jou. Niet weten kan er mee te maken hebben dat je weet wat je wilt, maar nog niet de kennis hebt om het te kunnen volbrengen. Dan is het zaak om te kijken waar je de kennis vandaan gaat halen. Tot slot het niet kunnen, dat duidt vaak op wel een idee hebben wat je wilt. Maar dat het je ontbreekt aan bijv.; talent, een bepaalde vaardigheid, tijd of geld. Dan kun je onderzoeken of het op een ander moment kan of dat je iets anders aan de slag kunt. Kom je er niet uit alleen? Ga op pad, kijk om je heen, ga in gesprek en vraag raad!

Daarnaast vind ik dat het ook erg belangrijk is om trots op jezelf te zijn, dat zijn we nog te weinig naar mijn idee. Zelfwaardering is een groot goed.

 

 

Waar kunnen we Martha vinden?