Uncategorized,  WFeatures

W Feature Vaderdag Special; feestorganisator, vormgever, promotor en VJ Supreme Cuisine Menno Spieker

Introductie

Ik ben Menno, 43 jaar, ik woon in Amstelveen, samen met mijn vriendin en ons dochtertje van 3. Ik ben al ruim 20 jaar zelfstanding ondernemer en werk o.a. voor poptempel Paradiso Amsterdam en Bird Rotterdam als feestorganisator, vormgever, promotor en VJ (Video Jockey) Supreme Cuisine, binnen de Hiphop, Soul, Funk en Disco scene. Mijn vrienden en familie zouden mij omschrijven als; lief, creatief, iemand die altijd bereid is om te helpen, verantwoordelijk en stronteigenwijs. Ik doe al heel lang wat ik zelf denk dat goed is en zal niet snel gebaande paden volgen. Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor opbouwende kritiek of feedback, integendeel, maar ik kijk wel goed of het wel bij me past.  Mede hierdoor omschrijven mensen mij ook wel als eigenzinnig.

 

Openminded Photography

 

Mijn vader

Ik ben geboren in Amsterdam waar we, mijn ouders en ik,  woonden. Al vrij snel verhuisden we naar Amstelveen omdat ik mijn vader ’s nachts wakker hield aangezien ik overdag sliep en ‘s nachts wakker was. Mijn vader werkte voor Fokker en toentertijd kreeg Fokker personeel voorrang op woningen die dichtbij Schiphol lagen. Ik had een enigszins gemoedelijke jeugd; mijn vader was manisch depressief en dat drukte best wel een stempel op ons gezinsleven, ook omdat hij op gegeven moment door zijn ziekte niet meer kon werken en dus thuis kwam te zitten. Helaas is hij 3 jaar geleden overleden en ik mis hem ontzettend. Mijn vader was geen prater, waardoor ik ook niet heel veel over hem weet, maar zijn acties spraken boekdelen. Hij stond altijd voor zijn geliefden klaar en was ontzettend behulpzaam. Ik weet nog dat ik voor een feest in Rotterdam dat ik had georganiseerd, een onderdeel van mijn videomixer thuis was vergeten. Als mijn vader nog had geleefd was hij vanuit Amstelveen naar Rotterdam gekomen om het me te brengen, ongeacht hoe laat het zou zijn. Zo’n man was het. Ik merk ook naarmate ik ouder word, dat ik in veel dingen toch best wel op mijn vader lijk, dat nieuwsgierige en leergierige heb ik van hem. Ook valt het me op dat ik beter begrip kan opbrengen voor de dingen die hij deed, waar ik mij voorheen aan ergerde.

                                        

 

Verantwoordelijkheid en eigenzinnigheid

Ik was al vrij vroeg iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een eigenzinnig karakter. Dat gevoel voor verantwoordelijkheid heb ik vooral te danken aan mijn moeder. Zij leerde mij op jonge leeftijd om te koken en om mijn eigen kleding strijken, in het kader van geëmancipeerd zijn. Daar ben ik haar enorm dankbaar voor want het heeft me gemaakt tot de man die ik vandaag ben.  Het eigenzinnige komt vooral naar voren in de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt (en nog steeds maak). Als kind was ik altijd al creatief en bezig met tekenen, dus toen het tijd werd om te kiezen welke kant ik beroepsmatig op wilde, koos ik voor een grafische opleiding. Ik maakte toen al flyers voor het feest Bassline dat eerst in de RoXY Amsterdam werd gehouden en later in Paradiso Amsterdam. Op dat moment stond het VJ-en nog in de kinderschoenen en vroeg Paradiso programmeur Kees Heus mij om uit te zoeken hoe we dat ook voor Paradiso konden inzetten. Dat heb ik samen met 2 andere mensen uitgezocht. Ik vond dat zo ontzettend tof om te doen, verdiende er goed geld mee en stak daar zoveel tijd in, dat mijn studie eronder leed. Uiteindelijk koos ik ervoor om te stoppen met mijn studie en mij fulltime te richten op het VJ-en. Ik heb het daarna nog aan de Filmacademie in Amsterdam geprobeerd en de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) maar ook daar vond ik niet wat ik nodig had. Kortom, ik koos het pad dat het beste bij me paste en dat heeft erg goed uitgepakt.

Nu ik vader ben is dat ook iets wat ik aan mijn dochtertje wil mee geven voor later. Ik merk nu al dat ze net zo eigenwijs is als ik ben en ik wil heel graag dat zij haar eigen pad blijft volgen en iets gaat doen waar ze gelukkig van wordt. Ik hoop dat haar moeder en ik haar een mooie en goede basis kunnen meegeven waar ze mee verder kan.

 

Ondernemer

Toen ik net begon als ondernemer binnen het grafische vakgebied, was mijn ultieme droom om flyers voor feesten te maken. Ik klopte bij verschillende partijen aan, maar ik kreeg iedere keer nee te horen. Na de zoveelste “nee” besloot ik om zelf feesten te organiseren waar ik ook zelf een flyer bij kon ontwerpen. Daarna volgden feesten als LEGENDS en organiseer ik nu het Soul Power feest. Ik verzorg de videobeelden, huisstijlen, posters en flyers voor deze feesten, maar werk ook voor klanten als Red Bull, BNN, Pass the Peas en Nike.  Dat is typerend voor mij; als ik ergens niet binnen of tussen kan komen, dan creëer ik mijn eigen kansen.

Natuurlijk heb ik het niet altijd even makkelijk gehad als ondernemer. Er zijn momenten geweest dat ik minder opdrachten had, omdat ik daarvoor zo druk bezig was met de opdrachten die ik op dat moment had, dat ik tussendoor geen tijd had voor acquisitie. Op dat soort momenten zorgde ik er dan voor dat ik voor een bepaalde periode even wat werk in loondienst had, om de “droogte” op te vangen. Nu weet ik hoe belangrijk het is om continue te blijven netwerken en acquireren en ook om een financiële buffer te hebben.

 

Openminded Photography

 

 Toekomst

Ik ben niet echt een lange termijn planner, in sommige gevallen is dat misschien niet handig, maar ik ben meer iemand die kijkt naar wat hij op dat moment interessant en leuk vindt om te doen. Ik ben bezig om een podcast te ontwikkelen en het lijkt me leuk om in de toekomst iets moois te kunnen doen voor radio NPO Soul & Jazz.

 

 Tips

Mijn tip aan mensen die een eigen bedrijf willen starten is; doe zoveel mogelijk onderzoek voordat je begint. Wat ook belangrijk is om te doen wanneer je gaat starten als zelfstandig ondernemer, is het opbouwen van een financiële buffer zodat je niet zonder inkomsten zit tijdens de opstart fase van je bedrijf of wanneer je even wat minder opdrachten/klanten hebt. Je kunt er ook voor kiezen om baan ernaast te nemen voor enkele uren per week om het financieel even op te vangen.

 

Waar kunnen we Menno vinden?