WFeatures

WFeature: Danitzah Jacobs van Danitzah’s

Ik ben Danitzah, dit jaar ben ik 10 jaar onderneemster. Moeder van 3 kinderen (een zoon waar ik niet zelf van ben bevallen van 24, een zoon van 14 en en een dochter van 12). Mijn purpose is vrouwelijk leiders- en ondernemersschap. Ik ben altijd bezig met meisjes en vrouwen te empoweren. Zelf ben ik opgevoed door sterke, ondernemende vrouwen. Mijn overgrootmoeder, de pilaar van onze familie, heeft in haar tijd verschillende bedrijven opgezet en heeft haar dochters goed achtergelaten. Zij is helaas overleden toen ik 10 jaar was, maar zij is nog steeds mijn grote voorbeeld en mijn steunpilaar.

Danitzah’s

Danitzah’s is een event cateringbedrijf. Hiermee sta ik onder andere op Low Lands, North Sea Jazz en Down the Rabbit Hole. Ik heb 3 concepten: Caribisch, Zuid Amerikaans en Surinaams. Niet alleen het eten komt uit die streken maar we proberen de cultuur ook over te brengen. We willen mensen prikkelen om het betreffende land te gaan ontdekken. Zo dragen we bijvoorbeeld altijd klederdracht uit het betreffende land.

De start

Oorspronkelijk kom ik uit de sociale hoek, maar liep altijd met de droom rond om vrouwen met culinaire talenten een plek te bieden waar zij hun krachten konden bundelen. Vrouwen uit alle culturen met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden binnen een collectief ondersteund worden met bijvoorbeeld administratie, belastingen, marketing, inkoop, etc. Met die droom als uitgangspunt ben ik begonnen. Niet wachten op kansen die niet komen, maar zelf kansen creëren.

Vrouwelijk ondernemerschap

Ik merkte dat niet iedereen die een kans kreeg, de kans ook greep of kon grijpen. Het is gewoon niet altijd even makkelijk. Wanneer een man gaat ondernemen, staat de vrouw achter hem. Andersom is dat niet vanzelfsprekend. Wanneer de was zich opstapelt, omdat je de hele dag naar meetings moest, wordt het begrip ineens een heel stuk minder. Daar struikelen heel veel vrouwen. De druk is gewoon te hoog om alle ballen hoog te houden en te blijven voldoen aan het verwachtingspatroon van de omgeving.

De prijs van ondernemen

Mijn huwelijk is ook onder andere hierdoor gestruikeld, dus ik weet hoe het is. De prijs voor vrouwen is hoog. Ik heb zelf ook de keuze moeten maken; kies ik voor mezelf of offer ik mezelf op voor mijn gezin. Op het moment dat je zo’n keuze moet maken, weet je al dat het geen gezonde situatie is. Maar het was niet makkelijk. Het was echt een proces. Ik kom zelf uit een gebroken gezin, dus ik vond het belangrijk dat mijn kinderen met 2 ouders zouden opgroeien. Ik was bereid om daar veel voor op te geven. En ik heb veel opgegeven, steeds weer grenzen verlegd. Maar hoe meer je geeft, hoe meer die ander de grenzen oprekt en steeds meer van je verwacht. Tot ik mezelf dreigde kwijt te raken. Toen moest ik wel voor mezelf kiezen.

 

Mijn tips

Ik wil alle vrouwen meegeven dat het niet gezond is om jezelf te moeten wegcijferen. Voor je partner, je kinderen of wie dan ook; jij mag er zijn. Wat niet betekent dat het makkelijk is. Vooral kinderen komen met schuldgevoel. Vrijwel alle keuzes die je als moeder maakt, leiden tot een schuldgevoel. Werk je, dan voel je je schuldig. Werk je niet, dan voel je je ook schuldig. Als je dus al accepteert dat je je hoe dan ook schuldig zal gaan voelen, dan staat dat je in ieder geval niet in de weg.

Een andere tip; wacht niet op zekerheid. Wil je ondernemen, ga dan  ondernemen. Stel het niet uit tot het juiste moment, want dat komt niet.

En tenslotte; ken je why’s. Zelf ben ik echt gaan nadenken: wat wil ik aan mijn kinderen meegeven? Ik zou niet willen dat mijn dochter zichzelf wegcijfert. Dat is niet wat ik haar wil meegeven. Ik heb voor mezelf heel helder waarom ik onderneem. Een van mijn why’s is dat ik financieel onafhankelijk wil zijn en dat mijn kinderen het financieel zo goed mogelijk krijgen. Ik wil dat mijn kinderen niet de financiële zorgen hoeven te hebben die ik wel had. Mijn purpose, mijn why’s slepen mij door de tegenslagen. Want die zijn er ook.  Wanneer ik vastzit of het niet meer zitten dan grijp ik terug op mijn redenen waarom ik onderneem. Dan weet ik dat ik niet kan opgeven.

Toekomstvisie Danitza’s

Met Danitzah’s blijf ik groeien en nieuwe kansen zien. Zo ben ik de afgelopen maanden bezig geweest om Caribische kant en klaar maaltijden in de supermarkt te krijgen. Daar ligt momenteel mijn focus. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn merk mijn waarden uitdraagt. Ik ben een trotse vrouw, ik ben trots op alle facetten van mijn cultuur en mijn roots. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Niet dat zij mijn pad moeten bewandelen, want iedereen heeft zijn eigen pad. Maar wel een bewijs van wat er mogelijk is. Want uiteindelijk lopen we allemaal tegen dezelfde dingen aan. We hebben allemaal met angst te maken, schuldgevoel, bang zijn dat we niet genoeg zijn, etc. Dat zijn allemaal dingen die er zullen zijn; je leert er alleen beter mee omgaan. Je gaat uitdagingen makkelijker aan, nog steeds met angst, schuldgevoel en alles wat erbij komt kijken. Maar je verstijft niet meer. Dat is wat ik wil overbrengen. Lead by example.

 

Danitzah’s vind je op:

Website:  www.danitzahs.nl

Instagram:  www.instagram.com/danitzah_s

Facebook:  www.facebook.com/Danitzahs

LinkedIn:  Danitzah op LinkedIn